PK & CO2

Paintball HP-systemen

300 bar vol vermogen voor uw marker. Het belangrijkste accessoire voor elke paintballmarker is het HP-systeem , want zonder een redelijke en constante luchttoevoer werkt zelfs het beste model maar half zo goed.

Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen de eenvoudige HP-systemen van aluminium en de complexere, maar ook duurdere composietflessen van glasvezel of koolstofvezel.

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben de aluminium luchtsystemen een eenvoudige maar stabiele aluminium fles en zijn daarom over het algemeen wat zwaarder dan composiet flessen. Het grootste voordeel van deze systemen is duidelijk de prijs. Je krijgt zo'n HP-systeem voor ongeveer een derde van de prijs die je anders voor een samengesteld systeem zou moeten betalen. Aan de andere kant zijn deze flessen bijna twee keer zo zwaar als composietflessen van hetzelfde formaat. Daarbij moet worden opgemerkt dat de aluminium flessen bijna uitsluitend gevuld kunnen worden met een vuldruk van slechts 200 bar. Ze zijn niet geschikt voor gebruik met een vuldruk van 300 bar.

De composietsystemen zijn totaal verschillend in hun verwerking. Hier wordt een kern, die meestal van kunststof of aluminium is gemaakt, bedekt met een gaas van koolstofvezel of glasvezel en vervolgens afgedicht met zeer harde en duurzame kunsthars. Deze constructie van meerdere lagen ultralicht materiaal maakt de paintball composiet HP-systemen aanzienlijk lichter en stabieler dan vergelijkbare aluminium modellen. De flessen kunnen eenvoudig op het veld worden gevuld met een druk tot 300 bar en bieden zo een aanzienlijk grotere luchtreserve.

Bij HP systemen zijn maat en gewicht doorslaggevend

Moderne paintball HP systemen , ook wel luchtsystemen of vooraf ingestelde systemen genoemd, zijn gemaakt van lichte en zeer duurzame materialen zoals aluminium, glas en koolstofvezel en een kunstharscoating. Dit geeft de flessen een zeer hoge stabiliteit en reduceert het gewicht tot een absoluut minimum. Wogen vergelijkbare luchtsystemen enkele jaren geleden nog ruim 1,5 tot 2 kilogram, tegenwoordig kun je al flessen krijgen die slechts rond de 600 tot 700 gram wegen. Hoewel dit verschil misschien klein en misschien verwaarloosbaar lijkt voor de huurmarkt, zijn deze technische innovaties en gewichtsbesparingen een echte zegen voor de professionele paintballspeler. Het gewicht van de apparatuur wordt aanzienlijk verminderd door de veel lichtere systemen. Dit heeft ook een enorme impact op het hanteren van markers, aangezien de speler veel wendbaarder is met een lichte HP-fles dan met een omvangrijke, zware fles.

Hoe lang heeft mijn fles TÜV?

Over het algemeen zijn er verschillende referentiepunten op het gebied van TÜV voor HP-flessen. Een fles heeft altijd een productiedatum en een einddatum. De fabricagedatum geeft informatie over de maand en het jaar waarin de fles is geproduceerd. Om een voorbeeld te geven, 01/2014 komt overeen met een fles geproduceerd in de maand januari 2014.

De uiterste datum, of vervaldatum van de fles, registreert de datum waarop het gebruik van de fles definitief moet worden gestaakt. Afhankelijk van het type en materiaal hebben HP flessen een totale levensduur van 5 tot 25 jaar.

Zo is een aluminium fles altijd 10 jaar houdbaar vanaf de fabricagedatum. Als je nu wilt weten hoelang de fles nog kan worden gespeeld totdat deze gecontroleerd moet worden, dan neem je gewoon de fabricagedatum en tel je daar 10 jaar bij op. Het bijzondere aan aluminium flessen is dat ze praktisch geen houdbaarheidsdatum hebben. De speler kan dus elke 10 jaar de TÜV voor nog eens 10 jaar verlengen. Wel moet worden opgemerkt dat het hervullen van een fles meestal bijna net zo duur is als een nieuwe fles, aangezien de prijzen voor HP-systemen de afgelopen jaren sterk zijn gedaald. Wij raden dan ook aan om voor zulke simpele aluminium flessen na 10 jaar gewoon een nieuwe aan te schaffen.

Met composietflessen is dat heel anders, die hebben pas 5 jaar TÜV na de fabricagedatum voordat ze opnieuw gekeurd moeten worden. Het is ook belangrijk om op te merken dat modellen met bijvoorbeeld een plastic kern helemaal niet kunnen worden gecontroleerd. Hoewel deze flessen bijzonder licht zijn en daardoor erg populair zijn, vervalt hun goedkeuring na 5 jaar en mogen de Paintball HP flessen niet meer gebruikt worden.

Ook bij Composiet HP systemen kan de houdbaarheidsdatum sterk variëren, zo zijn er flessen die een totale levensduur hebben van tien, vijftien of zelfs twintig jaar, afhankelijk van de fabrikant.



Waar moet ik rekening mee houden voor de veiligheid bij paintball HP-systemen?

Het belangrijkste om op te merken is dat de fles altijd een TÜV-keurmerk heeft, in dit geval een PI-keurmerk van de Europese TÜV, zoals gebruikelijk is bij paintballflessen in de EU en dus ook in Duitsland. Elke verstandige paintballverkoper biedt alleen geteste flessen aan, dus u hoeft zich geen zorgen te maken. Maar controle kan ook geen kwaad.

Verder moet u er natuurlijk voor zorgen dat de fles nog een geldige TÜV heeft, d.w.z. niet al is verlopen of moet worden gecontroleerd.

Het laatste waar je op moet letten is de regelaar. Er is geen voorgeschreven testnorm voor de Paintball HP Regulator , d.w.z. het hoeft geen TÜV-zegel of iets dergelijks te hebben. Aangezien de meeste merktoezichthouders sowieso uit de VS komen en daar de DOT-norm hebben, hebben ze wel de nodige norm, maar nog steeds geen Europese TÜV op papier. Een alternatief wordt geboden door automaten, die net als de fles zelf een PI-test hebben. Europese paintballfabrikanten nemen nu de moeite om hun toezichthouders aan deze testprocedure te onderwerpen voor kwaliteitsborging. U herkent de regelaars aan het gestempelde PI-symbool.

Helaas zijn er altijd fabrikanten en leveranciers die op de verkeerde plek sparen en goedkope ademautomaten importeren en verkopen zonder de nodige kwaliteitsnormen. De klant kan hier een paar euro besparen, maar uiteindelijk meestal alleen maar gedoe en rondlopen met zijn HP-fles.

Daarom raden we onze klanten over het algemeen aan om een bewezen merkproduct te kopen dat afkomstig is van ten minste één van de grote, bekende Amerikaanse fabrikanten, of een PI-geteste regelaar uit Europa. Bij ons zoek je tevergeefs naar iets anders, want veiligheid staat bij ons voorop!



Hoeveel shots kan ik maken met het vullen van een HP systeem?

Over het algemeen hangt de kwestie van het luchtverbruik, of het aantal shots dat kan worden gemaakt met een flesvulling, sterk af van het gebruikte materiaal. Alle mogelijke factoren spelen hierbij een rol, bijvoorbeeld het HP-systeem en zijn vuldruk, het volume van de fles, de paintballmarker en zijn werkingsprincipe en natuurlijk de ingestelde schietsnelheid (FPS-nummer).

We willen het even uitleggen aan de hand van een standaardvoorbeeld. Hiervoor nemen we een Tippmann 98 marker & vergelijkbare blowback markers zoals Spyder en clones.

De Tippmann 98 is bij de meeste spelers bekend en is daarom een zeer goede referentie. Met een aluminium HP-systeem van 0,8 liter met een opblaasdruk van 200 bar kan deze marker ongeveer 400-500 schoten aan, afhankelijk van de temperatuur en de ingestelde FPS. Als je nu een 1,1 liter HP fles met 300 bar vuldruk gebruikt op hetzelfde model, dan ligt het aantal schoten dat afgevuurd kan worden rond de 900 tot 1200. Dit is wederom afhankelijk van invloeden van buitenaf zoals temperatuur, weer en natuurlijk de FOD Nummer. Met een Compostie HP systeem, dat maar 1,5 keer de druk en maar 0,3 liter meer volume heeft, heb je toch een opbrengst die minimaal twee keer zo hoog is als met een goedkoop aluminium systeem. We raden spelers die regelmatig spelen dan ook aan om gelijk een groter systeem aan te schaffen. Dit maakt het alleen maar leuker op het veld, omdat je gewoon niet buiten adem kunt raken.