KOSTENLOSER Versand innerhalb Deutschlands ab 100€
Verlanglijst Account Winkelwagen
Paintball_Sports_Paintball_Onlineshop
 
Paintball-TOERNOOI SPORTEN IN CRISIS…
vrijdag november 18, 2022

DPL & CO., DE HUIDIGE ONTWIKKELING – TOERNOOISPORTEN IN DE CRISIS…

In de post van vandaag over het onderwerp paintballtoernooisport willen we graag een open, eerlijke en kritische blik werpen op de ontwikkeling van de Duitse paintballtoernooiscene. De scene krimpt al jaren. Daar zijn veel redenen voor en helaas is er momenteel nog geen einde in zicht aan de neerwaartse trend. Voor de bijdrage van vandaag spraken we met degenen die verantwoordelijk zijn voor de competitie bij de DPL, waren als spelers bij de ICS en kregen verschillende stemmen en meningenhoort bij de scène.

Iedereen die de afgelopen weken en maanden op de toernooivelden van de republiek is geweest, heeft zich relatief snel gerealiseerd dat de paintballtoernooisport in Duitsland niet per se de beste is. Het huidige toernooilandschap heeft veel van zijn glamour verloren en is voor een groot deel slechts een schaduw van zichzelf. Verspreid stof tot nadenken voor de toekomst. Niet alles is slecht, maar veel dingen moeten misschien gewoon opnieuw worden bekeken als je de paintballtoernooisport in het Duits wilt redden en in zijn oude glorie wilt herstellen. Om dit te doen, hebben we gekeken naar de verschillende competitieformaten en series die momenteel bestaan, hebben we gesproken met degenen die verantwoordelijk zijn voor de DPL en hebben we als spelers eenvoudig rondgevraagd naar de stemming in de scene. De externe indrukken voor de huidige staat zijn zeer complex. Corona speelde een harde rol in de hele toernooiscène. Net als menig werknemer die vanwege het coronavirus zijn baan moest opgeven of veranderen, hebben ook veel spelers hun heil elders gezocht. Daarnaast waren er hogere kosten van levensonderhoud, de pensionering van sommige spelers en een gebrek aan planningszekerheid als gevolg van terugkerende lockdowns en beperkingen.

Ook binnen de paintballindustrie hebben er grote veranderingen plaatsgevonden. Terwijl Europa in lockdown sluimerde, herleefde de Amerikaanse markt dankzij veel liberalere beperkingen. De industrie concentreerde zich vervolgens op de binnenlandse markt in de VS en verminderde haar aanwezigheid op het Europese continent, in sommige gevallen aanzienlijk. Naast minder aandacht voor de Europese en dus ook de Duitse toernooiscene betekende dit aanzienlijk minder sponsoring en steun. Nog een groot probleem voor veel profteams. Laten we het wiel een paar jaar terugdraaien. Op het hoogtepunt van de DPL, in 2015 en 2016, stond de Duitse Paintball League met ruim 400 teams aan de top van de wereld. Een land als Duitsland, dat in de paintballsport onbeduidend is vergeleken met de VS, het paintballmoederland, was erin geslaagd de grootste competitie ter wereld met de meeste deelnemers te organiseren en succesvol te exploiteren. Destijds waren er naast de DPL zelfs andere toernooiseries en lokale evenementen in heel Duitsland, die allemaal goed bezocht werden. Vandaag, slechts zo'n zes jaar later, zijn we helaas kilometers verwijderd van deze pracht van weleer…

Helaas is de huidige situatie heel anders. Nadat de DPL vorig seizoen meerdere stemmingen had uitgevoerd over het verdere verloop van het seizoen, was het aanvankelijk duidelijk dat de spelers absoluut terug wilden naar de oude seizoensformat. Meest recentelijk werd het seizoen jaar na jaar gespeeld, van zomer tot zomer. Dat veranderde na de stemming, en het oude systeem van lente tot en met herfst werd met overweldigende meerderheid teruggestemd. Dat stelde de DPL voor het volgende probleem. – Wat te doen met de rest van 2022?

Het idee was om een zogenaamd ‘Sprintseizoen’ te starten waarin slechts twee in plaats van vier speldagen worden gehouden. Het concept, dat aanvankelijk door de spelers werd gevierd, barstte relatief snel toen de DPL het gesplitste seizoen wilde beginnen met een nieuwe verhoging van het toegangsgeld voor de Bundesliga. Dit werd door veel spelers extreem negatief beoordeeld en het gebeurde dat sommige teams hun startverplichting voor het DPL Split Season onmiddellijk introkken. Andere teams zagen de nieuwe regelgeving als een kans om even pauze te nemen en besloten om paintball in de tweede helft van 2022 gewoon te laten rusten. Ruim de helft van de teams was al van het toneel verdwenen en de DPL moest de Bundesliga voor 2022 volledig schrappen vanwege een gebrek aan deelnemers. “We hebben hierover veel gesprekken gehad met alle teams en zijn in levendige uitwisseling. Het merendeel van de teams die nog actief zijn, heeft al laten weten komend seizoen 2023 weer volop mee te doen, dan wordt de DPL binnen één kalenderjaar weer van het voorjaar tot en met het najaar gehouden."

Het is te hopen dat hij gelijk heeft. Omdat de DPL momenteel erg dun is. Er is geen nationale competitie, alleen een regionale competitie in het Westen, een Premier League-locatie in Hildesheim en slechts drie staatscompetities in Hildesheim, Mönchengladbach en Karlsruhe. De districtscompetitie, die altijd van bijzonder belang is geweest als beginnerscompetitie voor de werving van jongeren, is niet op één locatie vertegenwoordigd. ‘Ja, dat zijn beangstigende cijfers, we hoeven niets te verzachten. We hadden in de tweede helft van 2022 wel een flinke daling verwacht, maar waren zelf enigszins verrast door deze ontwikkeling.” Sven Reimann is zelfkritisch. "Maar zoals ik al zei, we zijn al in gesprek met de teams en zetten op de achtergrond ook de koers uit om in 2023 een aantrekkelijk DPL-aanbod voor de teams te creëren", voegt hij eraan toe. We zijn benieuwd hoe de DPL verder zal gaan. Laten we hopen dat ze geleerd hebben van de fouten uit het verleden en nu eindelijk een paar schroeven kunnen aandraaien voor een positieve ontwikkeling van de toernooiscene.

In een andere uithoek van de republiek, namelijk in de omgeving van Berlijn, werd dit jaar voor het eerst de ICS (Independent Club Series) opgericht en was een stuk groter dan voorgaande jaren. ICS-organisator Kevin Hegend, van de Berlijnse toernooilocatie "Sundays Club", had afgelopen winter al besloten om met zijn team niet meer deel te nemen aan de DPL omdat er geen aanbod was in de 3e Bundesliga Noord. In plaats daarvan werd toen besloten om de eigen evenementenreeks te laten groeien. Daarom werkten ze samen met de speelvelden Battlefields Hildesheim en het Paint Park Wöbbelin om gezamenlijk de grote ICS-toernooiserie te organiseren met vier speeldagen op drie locaties en met twee prestatieklassen. Het geheel moet speciaal worden afgestemd op de wensen van de spelers. Goedkope, eenvoudige structuren en veel plezier en paintball. De implementatie verliep zeer goed en de ICS Pro was na korte tijd al met acht teams goed geboekt. Oorspronkelijk waren hier echter tien teams gepland, zodat men moet toegeven dat er simpelweg niet genoeg teams zijn om de competities en series in de huidige tijd te vullen. In totaal streden 14 teams in de amateurdivisie op de locaties Berlijn en Wöbbelin. Dit maakt de ICS een relatief kleine competitie met "slechts" 22 teams, maar heeft al half zoveel teams als de DPL in de huidige structuur. Wij waren aanwezig bij de zondagclub voor de ICS-finale en hadden de gelegenheid om met Kevin persoonlijk over het seizoen te praten. – Kevin, jouw conclusie over de ICS 2022 alstublieft. Kevin Hegend: “Eerst en vooral zijn we natuurlijk blij dat we dit jaar zo enorm hebben kunnen groeien en dat alle teams hebben deelgenomen aan de ICS. De feedback was van alle kanten erg positief en dat maakt ons als organisator natuurlijk wel een beetje trots en motiveert ons om door te gaan.”

Het klinkt alsof we kunnen uitkijken naar een Independent Club Series met Kevin en zijn team in 2023. Voor ons is de ICS een succesvol concept en een goedkoop en vooral vermakelijk alternatief voor toernooisporten. We hebben als spelers ook actief deelgenomen aan de ICS Pro en kunnen daarom uit de eerste hand rapporteren. Het geheel past gewoon, voelt goed aan en heeft een stevige basis. Natuurlijk is er niet altijd sprake van het hoogste spelniveau, maar dat is ook niet waar de organisatoren voor staan. Uiteindelijk moet iedereen plezier hebben tijdens het paintballtoernooi en zich amuseren. Wij hadden het in ieder geval. Bovendien willen we op dit moment de andere evenementen in de toernooisport niet negeren. In het oosten, meer bepaald in Gera, wordt nog steeds de X-Series gehouden. De X-Series was ooit, naast de DPL, de op één na grootste paintballcompetitie van Duitsland en telde ruim 100 teams. Helaas heeft de X-Serie de laatste jaren ook steeds meer inhoud verloren door een grote verscheidenheid aan omstandigheden. Tegenwoordig wordt het alleen op de locatie Gera gehouden en vindt het daar plaats op vijf wedstrijddagen in de beginnersklasse (voor beginners) en amateur/challenger (voor sterkere teams). Met slechts 10 teams, verdeeld over de twee divisies, ben je helaas verre van een echte competitie-operatie.

Tegelijkertijd ontstaan er met de kernevenementenreeks van Felix Müller, ook bekend als Flexi, van Ramstein Instinct, en een geplande serie evenementen op het paintballveld in Uffenheim (P.Uff), twee andere toernooiformaten die willen claimen hun plaats in het paintballtoernooicircuit in 2023. Het aanbod voor de toernooispelers is er dus zeker. Aan de ene kant is dat goed, maar het roept ook vragen en risico’s op.

Aan de ene kant bestaat het gevaar dat de individuele organisatoren onderling zullen moeten strijden voor de resterende teams om hun competities te vullen. Dit eindigt meestal in kortingsgevechten en prijsdumping om onbesliste teams te lokken. Maar dit resulteert ook simpelweg in een dalende norm. Uiteindelijk is er helaas alleen maar geld nodig om de paintballtoernooisport te financieren en levend te houden. De velden moeten huur betalen, elke één tot twee jaar kost een nieuw NXL-veld enkele duizenden euro's en last but not least willen de marshals en field operators ook betaald worden voor hun werk. Helaas wordt dit allemaal vaak vergeten door de spelers als het gaat om het besparen van hier en daar een paar euro op de begroting voor het seizoen.

Op dit punt hopen we eenvoudigweg dat de exploitanten zich op de sport zullen concentreren en hun onderlinge meningsverschillen zullen laten rusten ten behoeve van de ontwikkeling ervan. Alleen samen kan de paintballtoernooisport weer groeien en ontwikkelen, zodat we er uiteindelijk allemaal meer van hebben. Bovenal meer evenementen, meer plezier en meer paintball.

Vermoedelijk weet niemand precies waar de reis ons in de toekomst naartoe zal brengen. Feit is dat de toekomst van de toernooisport op wankele grond staat. Wijzelf, die deze sport al jaren met veel liefde en toewijding beoefenen, zijn enerzijds bang maar ook vol verwachting en hopen alleen maar dat er een heroverweging zal plaatsvinden. De organisatoren van de competities en evenementenreeksen, maar ook grote delen van de industrie worden nu gevraagd de juiste beslissingen te nemen om de paintballtoernooisport in Duitsland samen weer op het goede spoor te krijgen…

Warteliste beitreten Wir werden Sie informieren, wenn das Produkt auf Lager ist. Bitte hinterlassen Sie unten Ihre gültige E-Mail-Adresse.