U moet weten dat voordat u een HP-fles voor paintball koopt...
Als je een nieuwe Paintball HP-fles wilt kopen , heb je letterlijk keuze te over. Het huidige assortiment luchtsystemen en flessen voelt eindeloos aan. Elke ademautomaat is met elke fles te combineren. Dit levert uiteindelijk honderden mogelijke combinaties op waaruit je als paintballspeler kan of moet kiezen.
Op dit punt willen we u wat basisinformatie geven over paintball HP-flessen die uw aankoopbeslissing gemakkelijker kunnen maken. Elk ontwerp en formaat Paintball HP-flessen heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Aluminium HP flessen kun je het beste altijd als compleet systeem kopen
Wie een aluminium HP-fles nodig heeft, kan het beste altijd direct een compleet systeem kopen. Het prijsverschil is meestal minder dan 20 euro en je hebt een spiksplinternieuwe fles en een spiksplinternieuwe ademautomaat. Daarnaast zijn de 0,8 liter aluminium HP systemen meestal verlijmd. Je kunt de fles en regelaar dus niet zo makkelijk uit elkaar halen. Dit leidt vaak tot verdere schade wanneer u dit probeert te doen. Wil je echter je eigen setup samenstellen, bijvoorbeeld een 0,8 liter HP-systeem met een korte HP-regelaar zoals de First Strike Hero of vergelijkbare modellen, dan ontkom je er niet aan om ze los te kopen.
Paintball Composiet Flessen - Wat is het verschil?
De composietflessen verschillen meestal vooral in gewicht. Ze zijn verkrijgbaar in alle mogelijke maten van 0,4 liter tot 3 liter vulvolume , maar het gangbare standaardformaat voor toernooi-paintballers is nog steeds 1,1 liter . Dit is ook de doorslaggevende factor waarmee we ons op dit punt willen bezighouden. De verschillen zitten hier duidelijk in het gebruikte materiaal. Hoe lichter het materiaal, hoe duurder het is. Dit zie je dan terug in de verkoopprijs van de HP fles . Alle flessen hebben dezelfde structuur. Ze hebben een metalen kern omgeven door glasvezel of koolstofvezelmateriaal. Dit materiaal wordt tijdens de fabricage om de kern gewikkeld en met kunsthars verlijmd. Het verschil in gewicht komt uiteindelijk door de materiaalkeuze. Zo is RVS sterker dan aluminium, waardoor je de jas dunner kunt maken. Als de jas stabieler is, heb je minder vezelmateriaal nodig voor de wondjas. Minder vezelachtig materiaal vereist minder van de zware harslijm. Uiteindelijk maken deze drie factoren het verschil tussen een normale paintball-composietfles en een high-end product voor toernooisporten.
Is het de moeite waard om mijn HP-fles te vervangen?
Kort en krachtig antwoord NEE als u een aluminium systeem bezit. JA mogelijk, als je een samengesteld systeem het jouwe noemt!
Nieuwe TÜV voor een Paintball HP-fles is niet de moeite waard voor aluminium systemen. Wij raden duidelijk aan om een nieuw systeem aan te schaffen. De kosten voor nieuwe TÜV op luchtflessen zijn meestal 40 tot 60 euro en dus ongeveer wat een nieuw luchtsysteem zou kosten.
Dit is een beetje anders met composietflessen. De aanschafprijs is drie tot vier keer zo hoog en daarom zijn de uitgaven voor de TÜV-keuring de moeite waard. Maar u moet er rekening mee houden dat de technologie op het gebied van HP-flessen de afgelopen jaren herhaaldelijk snelle sprongen heeft gemaakt. Het kan raadzaam zijn om voor de nieuwe TÜV het huidige aanbod op de markt nog eens te checken. Als je al 40 tot 60 euro uitgeeft voor de TÜV-keuring en bereid bent vier tot zes weken te wachten, kun je misschien beter een nieuwe fles kopen voor 130 tot 170 euro, die niet alleen voldoet aan de laatste normen, maar ook waarschijnlijk ook een stuk lichter. Wie bijvoorbeeld rond 2010 een composiet luchtsysteem kocht, ging meestal met een fles van tussen de 950 en 1200 gram naar huis. 5 jaar later, toen de TÜV eraan kwam, was het laagste gewicht van de nieuwste generatie flessen al een superlichte 800 gram . Dus de meeste spelers stapten toen over op de nieuwere flesmodellen om hun uitrusting competitief te houden. Tegenwoordig is de huidige high-end standaard nog lager. De lichtste Paintball HP flessen wegen slechts 690 gram en dat bij een vulvolume van 1,1 liter .