Met "The Ultimate Shootout" heeft de scène in Corona-tijden een nieuw, gloednieuw toernooiformaat gekregen in de modus voor één speler. We hebben contact opgenomen met de organisatoren van de Ultimate Shootout-serie om meer te weten te komen over deze nieuwe vorm van paintballsport die momenteel veel hype veroorzaakt in de VS. Wat op het eerste gezicht een normale één-op-één lijkt, blijkt bij nadere beschouwing een interessante toernooisportvariant met veel toekomstpotentieel.
Zoals ze zeggen ? – "Noodzaak is de moeder van de vindingrijkheid…". Omdat toernooi-paintball in teamformaat door de huidige situatie niet mogelijk is, zijn de organisatoren van de paintballcompetities en evenementen actief geworden en hebben ze snel een compleet nieuw toernooiformat opgezet met "The Ultimate Shootout", waarin de professionals strijden tegen elkaar in spannende 1-op-1 duels in een soort Grand Prix-toernooiformaat.
Het concept is niet echt nieuw, maar wel totaal anders dan eerdere toernooien van dit type. Voor het eerst is de teamsport paintball opgesplitst in een echte singleplayer-ervaring. Geen teamspel, geen wissels, het gaat hier om de beste individuele speler. Een aanpak die flagrant in strijd is met het eigenlijke teamsportidee in paintball, maar toch interessante mogelijkheden biedt. "The Ultimate Shootout" wordt gespeeld op een verkleind SupAir-veld. Op het eerste gezicht lijkt dit net een normaal paintballveld. Er is een startbasis en veel bunkers waar je je achter kunt verschuilen. Op het tweede gezicht vallen echter enkele veranderingen op. In plaats van slechts één startbasis per ploeg, zijn er ineens twee. Ook is het veld aanzienlijk kleiner en zijn de bunkers vrijwel allemaal even groot of klein. Grote bunkers werden bewust vermeden om de schuilmogelijkheid laag te houden en tegelijkertijd het speeltempo hoog te houden.
De oriëntatie van de organisatoren is duidelijk, het moet hier vanaf de eerste seconde echt aan de orde komen. Als je vervolgens naar de gameplay kijkt, wordt dit meteen duidelijk. De meeste Ultimate Shootout-ontmoetingen duren slechts een paar seconden. Running & Gunning is hier het sleutelwoord. Snel van dekking wisselen en onderweg schieten vanuit alle posities horen gewoon bij deze spelvariant. In tegenstelling tot een normaal SupAir-veld bevinden de twee zoemers zich niet op de starbases, maar in het midden van het veld. Iedereen die dit bereikt, kan extra punten veiligstellen.
De Ultimate Shootout wordt altijd gehouden als een Grand Prix-toernooi, vergelijkbaar met een WK voetbal. Het M500-formaat is van toepassing, d.w.z. een trechter en twee extra potten met elk maximaal 140 paintballs. Tussen elk punt zit een pauze van één minuut. Om ervoor te zorgen dat niemand vals kan spelen, moet elke speler met hetzelfde materiaal beginnen. De markeringen worden ingesteld op 285 FPS (internationale standaard) en iedereen moet korte broeken en truien dragen die zijn goedgekeurd door de organisator. Dit om te voorkomen dat spelers een oneerlijk voordeel behalen door bijvoorbeeld heel dikke of gewatteerde kleding te dragen.
In de eerste ronde bestaat het deelnemersveld uit acht spelers, om zo te zeggen de kwartfinales. Deze acht spelers strijden in vier één-op-één wedstrijden. De winnaars gaan allemaal door naar één ronde en ontmoeten vervolgens een van de andere kwartfinalewinnaars in de halve finales. De winnaars van de halve finales ontmoeten elkaar vervolgens opnieuw in de grote finale en beslissen onderling over de overwinning. Alle evenementen zijn lokaal. De reden is de huidige lockdown-verordening, die naast het verbod op grotere groepsbijeenkomsten ook reisbeperkingen omvat en het daardoor moeilijk maakt om grensoverschrijdende paintballtoernooien te organiseren. Volgens de organisatoren wordt echter ook gedacht aan een landelijk eindtoernooi, waarbij in een groot eindtoernooi uit alle regionale winnaars een landskampioen zal worden bepaald. Uiteindelijk is er naast roem en eer ook een grote prijs te winnen.
Laten we nu het verloop van een enkel spel eens nader bekijken. Zoals reeds vermeld wordt het spel één-op-één gespeeld op een klein Supair-veldje met centraal opgestelde zoemers. Als je je tegenstander markeert, win je het spel en krijg je een punt. Na elk gespeeld punt worden de zijden gewisseld. Iedereen die een van de zoemers in het midden bereikt en indrukt zonder gemarkeerd te worden, krijgt drie punten. Daarmee is het echte doel van het spel duidelijk en zijn spelers bereid het risico te nemen geraakt te worden en een punt te verliezen om er drie punten voor terug te krijgen. Voor aanvang van elke ronde wordt door de scheidsrechter tevens een zogenaamde bonuszoemer benoemd. Dit levert zelfs vier punten op als je het bereikt zonder het te raken. Omdat de bonuszoemer pas kort voor aanvang van het spel wordt aangekondigd, moeten de spelers zich alsnog binnen 10 seconden aan de nieuwe spelsituatie aanpassen. Vervolgens veranderen ze de startbasis, bijvoorbeeld om een betere aanvalshoek te hebben, of om dichter bij de bonuszoemer te starten. Bedenk dat het Ultimate Shootout-bord twee startbases per zijde van het bord heeft. Iedereen die drie punten op rij scoort, d.w.z. de tegenstander drie rondes op rij markeert, bevindt zich voortaan in de zogenaamde “kill streak”. Vanaf nu telt elk extra punt drievoudig. Met andere woorden, een normale markering door de tegenstander wordt geteld als drie punten uit de vierde, zegevierende spelronde op rij en telt net zo veel als het bereiken van de zoemer. Dit zou spelers die al vroeg een achterstand opliepen moeten helpen om de achterstand in te halen en games te draaien die nog maar weinig tijd over hebben. Het formaat is ontworpen voor snelle games en moet tot de laatste seconde spannend blijven. De puntenverdeling is in belangrijke mate betrokken bij dit effect. De eerste speler die 20 punten verzamelt, wint.
Er zijn echter ook straffen waarbij spelers punten kunnen verliezen. Als je bijvoorbeeld met een treffer doorspeelt, krijg je een punt in mindering. Het kost drie punten als je een treffer probeert weg te vegen en de scheidsrechter ziet dat je dat doet. Het zogenaamde ‘vegen’ wordt in elke vorm van paintballtoernooisport zwaar bestraft, omdat het een van de meest oneerlijke acties in het spel is. Iedereen die zijn tegenstander fysiek aanvalt of zich anderszins grof onsportief gedraagt, zal de scheidsrechters maar liefst vijf punten van zijn rekening laten aftrekken.
We zullen waarschijnlijk pas zien of dit nieuwe format zich uiteindelijk kan doen gelden als de toernooisport na Corona terugkeert naar zijn normale dagelijkse gang van zaken. Zeker ‘The Ultimate Shootout’ is een prima alternatief voor de huidige tijd dat polariseert en veel actie biedt. Maar paintball is eigenlijk een teamsport en het is gewoon een stuk leuker om met een team voor overwinning en nederlaag te vechten dan 1op1 als eenzame ridder op jacht naar punten. Desalniettemin vinden wij het idee erachter leuk en vinden het goed dat getalenteerde individuele en jonge spelers in dit format een platform wordt geboden waar ze kunnen excelleren en de aandacht op zichzelf kunnen vestigen. Misschien is paintball toch meer dan alleen een teamsport, misschien is het beide en kan het met dit nieuwe format ook een toekomstgericht platform creëren voor ambitieuze atleten die meer geïnteresseerd zijn in individuele sporten.
Wij houden de verdere ontwikkelingen zeker voor u in de gaten. Tot nu toe is "The Ultimate Shootout" helaas alleen beschikbaar in de VS. De verantwoordelijken hebben echter laten weten dat ze spelen met het idee om dit nieuwe format over de vijver naar Europa te brengen. Een interessante gedachte…