KOSTENLOSER Versand innerhalb Deutschlands ab 100€
Verlanglijst Account Winkelwagen
Paintball_Sports_Paintball_Onlineshop
 
REIS DE WERELD – Met Louis op een paintball-wereldtournee, deel 2
woensdag november 22, 2023

In het vorige nummer lieten we u al kennismaken met de paintball-globetrotter Louis. Hij vertelde ons over zijn carrière en hoe hij toernooi-paintball in veel delen van de wereld heeft ervaren. Nadat we in het eerste artikel van dit jaar een tussenstop maakten in Australië, gaan we vandaag in het tweede deel naar Afrika. Ik ben benieuwd wat Louis ter plaatse ervaart…

Nadat ik de vorige keer verslag had gedaan van mijn paintball-ervaringen in Australië, wilden mijn vrouw en ik hierna naar Afrika. – Maar waar moeten we precies heen? Het is niet altijd gemakkelijk om in andere landen een mogelijkheid te vinden om paintball te spelen. Vooral als de door jou gekozen landen niet zo rijk zijn als Duitsland, Australië of Thailand. Gelukkig heeft Afrika veel landen, dus we moesten er gewoon één vinden waar je op de een of andere manier paintball kunt spelen. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat Zuid-Afrika een paar jaar geleden een nationaal team had opgesteld in NXL Europe. Ook werden de spelersnamen opgeslagen, zodat via Facebook relatief eenvoudig contact kon worden gelegd. Onze reisplanning was ondertussen al wat gevorderd, waardoor we al wisten dat we moesten beginnen met Kaapstad (Kaapstad) en dat we Johannisburg helemaal wilden overslaan. Helaas bevinden de meeste paintballers in Afrika zich rond Johannisburg, maar er werd één speler van het nationale damesteam gevonden die haar team en veld in de buurt van Kaapstad had. Dus onze kleine roadtrip door Zuid-Afrika stond op de planning.

De eerste stap is altijd naar Frankfurt. Voor de afwisseling namen we het vliegtuig rechtstreeks naar Kaapstad, zonder over te stappen. Een prachtige stad waarvan het centrum ligt in de vallei tussen Signal Hill, Lion's Head en de Tafelberg. Met een appartement in een hoogbouw vlakbij het gemeentehuis en een auto bereik je binnen een half uur vrijwel alle bestemmingen in de stad. Over het algemeen kun je als toerist het beste het openbaar vervoer vermijden, vooral 's nachts. Kaapstad heeft een prachtige waterkant waar je goed kunt winkelen en 's avonds uitzonderlijk goed kunt eten. Een tip van mij op dit moment is om de lokale vis genaamd Kingklip te proberen in een van de vele restaurants. Daarna een spijsverteringswandeling langs de waterkant en naar bed.

Als je de volgende dag wakker wordt en het weer is goed, moet je zeker de Tafelberg beklimmen. Daar wacht u een ronduit indrukwekkend uitzicht. Het is vrij ongebruikelijk dat we op bijna 1000 meter hoogte staan en toch zo dicht bij de zee zijn. Maar er zijn nog veel meer superinteressante plekken om te ontdekken: Robbeneiland, het beroemde Boulders Beach en zijn pinguïns, Kaap de Goede Hoop en Muizenberg. Het achterland wordt voornamelijk gedomineerd door wijnland. Populaire toeristische bestemmingen, omdat uitstekende wijn in talrijke wijnhuizen kan worden geproefd en natuurlijk per pallet thuis kan worden besteld. Je zou hier geen paintballveld verwachten tussen alle wijngaarden en faciliteiten van de omliggende wijncoöperaties. En toch stond daar in een kleine vallei omringd door wijngaarden een container en een paintballveld dat eigenlijk maar aan één kant een net had.

Wij waren niet de eersten en werden uiteraard meteen geïdentificeerd door onze huurauto, hier verdwaalt niemand toevallig. Tijdens de wissel beantwoord ik veel vragen terwijl mijn vrouw foto's maakt. Iedereen is geïnteresseerd in hoe iemand op het idee kwam om op vakantie te gaan naar Zuid-Afrika en daar vervolgens ook toernooi-paintball te willen spelen. Wij vragen daarentegen graag hoe paintball hier is, hoe het is georganiseerd en willen gewoon inzicht krijgen in het dagelijkse paintballleven. De plaats waarop het veld was aangelegd liep aan de Tippi-kant iets af, waardoor het voor de snakers veel lastiger was om in de slang te komen, aangezien ze aan deze kant iets bergop moesten rennen. Maar het was uitzonderlijk goed. Bijna geheel zonder netten aan de zijkanten voelt het veld ongewoon open aan. Als de wijnstokken nog vol druiven staan, heb je waarschijnlijk de heetste achtergrond die je je kunt voorstellen voor paintballfoto's.

We hadden niet genoeg spelers voor een volledige vijf-tegen-vijf. Het laatste evenement was net afgelopen en niet alle spelers waren gemotiveerd om weer het veld op te gaan, dus begonnen beide teams met elk slechts vier spelers. Ik mocht de slang overnemen met mijn roze marker en bleef aanvankelijk achterin vanwege de iets verhoogde slang en het vrij hoge gras. Met 10 bps en een lay-out die al bekend was bij de lokale bevolking, hadden we plezier en wisselden we zo nu en dan de spelers van de teams. Tijdens de pauzes praten mensen meestal over paintballervaring in het buitenland en veel spelers zijn ook van plan om naar Europa of de VS te gaan om te schieten. Op dit punt werden we uitgenodigd voor het diner in een klein restaurant. Voor mij persoonlijk zijn dat altijd de mooiste momenten waarop je na een geweldige dag paintball samen aan een biertje zit, ideeën uitwisselt en de spelers beter leert kennen.

Vanaf hier gingen we verder landinwaarts richting Oudtshoorn. Hier kunt u een sterk aanbevolen Meerkat Adventure Tour volgen, waarbij u vroeg in de ochtend wacht bij de holen van de stokstaartjes en de dieren langzaam op indrukwekkende wijze van dichtbij ziet opkomen tijdens de zonsopgang. Er zijn ook struisvogelboerderijen waar je de enorme vogels van dichtbij kunt zien. Tijdens de lunch serveren de restaurants ook struisvogelsteak.

Onze route gaat verder over de spectaculaire Swartbergpas naar de Kleine Karoo, een halfwoestijnlandschap op de plateaus van Zuid-Afrika. Vanaf daar is het niet ver naar het Addo National Park. Wij reden hier drie dagen doorheen met ons autootje en zagen indrukwekkende dieren: zebra’s, wrattenzwijnen, buffels, olifanten, antilopen en met een beetje geluk zie je ook luipaarden en leeuwen. We waren vooral onder de indruk van de olifanten, die gemakkelijk twee keer zo groot zijn als hun Aziatische collega's. Onze reis brengt ons verder naar het Tsitsikamma National Park, over de Bloukransbrug terug naar het water in een veel natter klimaat. De bestemming was Kaap Agulhas, het zuidelijkste punt van Afrika. Het ging dus min of meer langs de kust via Plettenberg Bay, Wilderness en de De Hoop Nature. Met fotobewijs in onze bagage gaan we naar walvisstad Hermanus, omdat hier gelijktijdig met onze aankomst het walvisfestival plaatsvond. In deze tijd van het jaar komen er vaak walvissen de baai binnen, luid aangekondigd door een permanente walvisschreeuwer. Langs het pittoreske klifpad zie je af en toe een walvis uit het water springen. Echt gigantische dieren. Na een indrukwekkende en leerzame drie weken keren we via Chapman's Peak Drive, de mooiste kustweg ter wereld, terug naar het vliegveld. De Afrikaanse SARPL heeft een gevestigde competitiestructuur die het hele jaar beslaat. Met in totaal vier wedstrijddagen per jaar biedt de competitie spelers de mogelijkheid om te strijden in het 5-man-formaat en, voor onze normen, relatief vaak in het 3-man-formaat.

BIJZONDERE KENMERKEN VAN ZUID-AFRIKAANSE PAINTBALL

Paintball in Zuid-Afrika is gebaseerd op de klassieke regels van de NXL (National Xball League) en gebruikt vergelijkbare lay-outs met dezelfde bunkers. Ook schiet hij met 10 fps. Het leuke van Zuid-Afrikaans paintball is echter dat alle toernooivelden zonder uitzondering op gras liggen en door het weer en klimaat vrijwel het hele jaar door bespeelbaar zijn.

Toernooi-paintball is in Zuid-Afrika niet zo wijdverbreid als paintball in bosstijl. Als je naar een paintballveld in Kaapstad wilt en op een klassiek paintballveld met toernooibunkers en bijbehorende teams wilt spelen, zul je nauwelijks vinden wat je zoekt. Hoewel er talloze speelvelden zijn, zijn er maar een paar die geschikt zijn voor toernooispelers, maar ze zijn meer ontworpen voor bosspelers en verhuur. Het merendeel van de paintballscene in Zuid-Afrika is blank en heeft de financiële middelen om de sport te bekostigen. Dit is belangrijk om te vermelden omdat het land nog steeds kampt met een aanzienlijke kloof tussen arm en rijk. Daarnaast mag men niet vergeten dat de apartheid pas in 1994 eindigde, wat uiteraard ook zijn culturele en sociale stempel op de samenleving heeft gedrukt. Er zijn onder meer nog steeds veel sloppenwijken aan de rand van grote steden en de criminaliteit is hoog. Ondanks deze historische uitdagingen is het zeer bevredigend om te zien dat de gemeenschap zeer divers is en dat racisme niet wordt getolereerd. Integendeel, spelers met verschillende achtergronden komen samen en delen hun passie en enthousiasme voor deze prachtige sport.

Vanuit juridisch perspectief is het kopen en spelen met een paintballmarker in Zuid-Afrika geen probleem, zolang je de wettelijke leeftijd van 18 jaar hebt bereikt. Jongeren onder de 18 jaar mogen echter wel paintballen onder toezicht van volwassenen en er zijn geen specifieke beperkingen. Ik vind het mooi dat er wettelijke regels zijn die het veilig beoefenen van paintballsporten voor alle leeftijdsgroepen mogelijk maken.

Dit was onze tweede post in de serie “op paintballwereldreis met Louis”. We gaan verder in het volgende nummer, want Louis speelde op zijn reis rond de wereld op veel andere plaatsen paintball en heeft veel te melden. Blijf kijken…

Warteliste beitreten Wir werden Sie informieren, wenn das Produkt auf Lager ist. Bitte hinterlassen Sie unten Ihre gültige E-Mail-Adresse.