KOSTENLOSER Versand innerhalb Deutschlands ab 100€
Verlanglijst Account Winkelwagen
Paintball_Sports_Paintball_Onlineshop
 
Paintball in tijden van de Corona-crisis
dinsdag juli 21, 2020

TOBIS INTERVIEWS – PAINTBAL & CORONA

Tobi, alias Kress van Paintball Channel, was opnieuw op pad als freelance redacteur voor dit nummer. Gezien de huidige situatie en het feit dat er op dit moment eenvoudigweg geen toernooien zijn om verslag van te doen, heeft hij deze keer een iets serieuzer onderwerp aangenomen. Het resultaat is een interview met vier mensen uit de paintballscene, waarin hij vertelt over het onderwerp dat momenteel niet alleen paintball Duitsland, maar de hele wereld in beweging brengt, de Corona-crisis.

Hoe zit het voor, tijdens en na Corona? – Ik heb dat aan vier mensen ter plaatse gevraagd. En daarmee welkom bij mijn artikel. Mijn naam is Tobias, maar velen in de scene kennen mij als Kress van het paintballkanaal. Net als ieder van jullie heb ik mijn eigen ervaringen en inzichten opgedaan in de Corona-pandemie. Al met al kan ik zeggen dat ik de tijd ongeschonden door ben gekomen en ik kijk enorm uit naar de nieuwe, herwonnen vrijheid. De velden gaan stilaan weer open en er kan eindelijk weer paintball gespeeld worden, zij het alleen onder bepaalde voorwaarden. Om je een zo breed mogelijk beeld te geven van het tafereel, heb ik Stephan Steiner als veldeigenaar, Sebastian Prante als winkel eigenaar Oliver Nienhaus als aanvoerder van een team met 4 squads en veel jeugdwerk, en sprak met Nic Rippel als speler van de regerend Duitse kampioen Breakout Spa. Laten we beginnen waar het het meeste pijn doet: op het veld. Stephan Steiner runt samen met zijn vrouw Franziska de paintballbasis in Solms. Op het competitieveld worden onder meer de 1e en 2e Bundesliga van de DPL gehouden en zijn er talloze paintballteams uit de regio Frankfurt gevestigd. Hij en zijn team hebben de afgelopen winter gewerkt aan renovatie- en moderniseringswerkzaamheden en hebben zo de laatste financiële reserves opgebruikt om 2020 zo goed mogelijk te starten. Er werden nieuwe netten, markeringen en hoezen aangeschaft en toen het op 15 maart, kort voor de start van het seizoen, eindelijk tijd was om te starten, werd het veld van de ene op de andere dag gesloten.

Ik had wel een globaal idee dat er iets aan zat te komen en dat we mogelijk met sluiting bedreigd zouden worden, aangezien ik de Corona-problematiek in China al een tijdje volgde, maar ik had niet verwacht dat het ons zo snel en zo hard zou raken.’ ik Stefan. Het duurde even voordat hij de volledige omvang ervan besefte en het kostte Stephan een paar dagen om de nieuwe situatie die plotseling was ontstaan te verwerken. Privé en professioneel was het veld net op een rif terechtgekomen en was er niet veel tijd om het schip te redden. Het duurde in totaal twee weken voordat de eerste hulp arriveerde.

"Gelukkig heeft de deelstaatregering de noodhulp binnen 28 uur goedgekeurd", vertelt hij. Alleen hierdoor en met extra hulp van bevriende winkels overleefde zijn vakgebied de periode van gedwongen sluiting. Daarnaast werden er vanuit het veld T-shirts en vouchers verkocht om in ieder geval een klein inkomen te genereren en de medewerkers te kunnen behouden.

Gelukkig is het veld sinds eind mei weer open, maar de zaken komen toch langzaam weer op gang. "Het zal lastig worden om in de rest van de zomer de buffer voor het winterseizoen weer op te bouwen", legt Stephan uit. Zijn vakgebied zal de komende jaren de gevolgen van Corona blijven voelen, daar is hij zeker van.

Stephan en zijn team besloten echter niet op te geven. Integendeel, ze willen nu echt het gaspedaal in trappen om het veld open te houden voor alle paintballliefhebbers.

Niet alleen de velden werden financieel getroffen door de coronapandemie en de daaruit voortvloeiende beperkingen, ook de dealers werden destijds zwaar getroffen. Ik sprak met Basti, de eigenaar van PaintSupply in Berlijn. Begin dit jaar hielp ik hem met het verhuizen van de winkel. Een besluit dat ruim voor Corona werd genomen en de eerste weken ook direct succes bracht voor de nieuwe paintballwinkel. Ook hier werd veel tijd en het laatste spaargeld in de nieuwe winkel gestoken, waarna alle verkopen van de ene op de andere dag instortten. Basti vertelt over zijn ervaringen uit die tijd. “Dat was van 100 naar 0 in één seconde. Opeens geen klanten en geen omzet, gewoon niets. Het was alsof ik hem met een voorhamer tegenhield”, herinnert hij zich. Omdat ook de speelvelden gesloten waren, kwam ook de online business stil te liggen. Om de kloof te overbruggen werd het assortiment snel gewijzigd en werden er beschermingsmaskers en zelfverdedigingsuitrusting verkocht.

Het werd echter een probleem toen het magazijn en alle leveranciers al na een paar dagen uitverkocht waren. Basti kon dus niets anders doen dan er het beste van hopen en zich voorbereiden op de tijd na de lock-down. Uw eigen voorraden worden nu beter bewaakt en vergroot. Daarnaast wordt er gezocht naar nieuwe producten om het repertoire voor de toekomst uit te breiden. Dus ook in Berlijn kijken de mensen naar de toekomst en laten ze zich niet door de zaken in de steek laten.

We schakelen nu over van de veldexploitanten en winkels naar de spelerskant. Ik sprak hierover met Olli van het Herford Mohawks-team. Hij is teamcaptain, coach en sinds kort lid van de raad van bestuur van zijn paintballclub.

“Een van mijn grootste zorgen was de nieuw gevormde BZL-ploeg. Vier nieuwe inschrijvingen in de DPL, geen ervaring, vers vlees. De prestaties op training voor Corona waren echt geweldig en je kon zien hoe de jongens en meisjes beter werden. Ook de nieuwe start met het 1e elftal werd gemaakt. Toen kwam de plotselinge lockdown, dat was heel zwaar.”, vertelt de ervaren toernooi-paintballer.

De jongens en meisjes hebben dit seizoen vier ploegen en gelukkig zijn alle ingeschreven spelers voor het DPL-seizoen nog aan boord. Zodra de velden weer bespeelbaar waren, ging de voorbereiding op het seizoen verder. Het door de DPL gewijzigde competitieproces is ook prima voor onze teams, vertelt Olli.

"Het belangrijkste is dat er dit jaar nog competitietoernooien zijn waar we met anderen kunnen concurreren", zegt hij blij. Wat de hele Corona-situatie betekent voor internationale paintballoperaties is niet echt te voorzien.

Nic Rippel is echter iemand die er rechtstreeks door wordt getroffen. De ervaren paintballprofessional speelt dit seizoen voor het derde jaar voor Breakout Spa, een van de meest succesvolle teams van heel Europa en meervoudig Duits paintballkampioen met een eigen oefenterrein in België. De grensoverschrijdende lockdown vormde een bijzonder obstakel voor hem en zijn team. Met spelers uit drie verschillende landen stonden de jongens voor een bijna onoverkomelijk probleem. Wat Nic vooral bij zal blijven zijn de herinneringen aan het feit dat ze na twee jaar van hoofdsponsor wisselden en vlak voor 15 maart al het materiaal voor twee toernooiploegen bij hem thuis werd afgeleverd. Kratten met markers, laders, maskers, kleding en andere uitrusting voor bijna twintig spelers lagen tot afgelopen weekend onaangeroerd in zijn appartement. Pas sinds half juni kunnen de spelers van Breakout Spa elkaar weer ontmoeten in België voor training.

Als team proberen ze nu alle NXL-evenementen in Europa die er mogelijk nog zijn mee te nemen en dan aan het einde van het seizoen samen naar het WK in de VS te vliegen. Nic kijkt in ieder geval vol positieve verwachtingen naar de toekomst en kijkt er nu naar uit om na de lange pauze eindelijk weer aan de slag te gaan.

Houd daarom zoveel mogelijk afstand, was regelmatig uw handen en draag mondkapjes als u boodschappen gaat doen. Het paintballkanaal en ik hebben de afgelopen maanden overleefd dankzij de enorme steun uit de scene. Van mijn kant komt er dus zeker een tijd na Corona en nog veel meer posts en video's van het Paintball Channel. Ik wil graag iedereen bedanken die net zoveel van paintball houdt als ik en die mij heeft bijgestaan en gesteund in de moeilijke tijd. Het is nu aan ons hoe verder te gaan. Ik hoop dat jullie allemaal gezond blijven. Tot snel, jouw tuinkers.

Warteliste beitreten Wir werden Sie informieren, wenn das Produkt auf Lager ist. Bitte hinterlassen Sie unten Ihre gültige E-Mail-Adresse.