KOSTENLOSER Versand innerhalb Deutschlands ab 100€
Verlanglijst Account Winkelwagen
Paintball_Sports_Paintball_Onlineshop
 
Het eerste paintballtoernooi voor kinderen van Duitsland!
dinsdag juni 2, 2020

JEUGD IN TOERNOOPSPORTEN – KINDEREN PAINTBALLTOERNOOI SOLMS

In het vorige nummer berichtten we u al in de marge van het DPL-artikel over het werk met jongeren in de Duitse toernooisport. Ook het onderwerp kinderpaintball werd daar besproken. Dankzij de geweldige reacties van onze lezers hebben we het onderwerp verder onderzocht en verdere informatie ingewonnen bij de toernooiorganisatoren van de Paintball Base Solms voor een zeer interessante bijdrage.

Op 20 oktober 2019 vond het eerste Duitse Kids Paintball Championship-toernooi plaats op de Paintball Bundesliga-locatie, de Paintball Base in Solms. Er werd gezocht naar het sterkste jeugdteam van de regio. Wat als prototype van een evenement was gepland, bleek al snel een erg populair evenement. Uiteindelijk verwelkomden de toernooiorganisatoren maar liefst 10 juniorenteams. Dit aantal klinkt in eerste instantie misschien klein, maar we hebben het over paintball voor kinderen en jongeren tussen de acht en zeventien jaar, en dat op toernooiniveau.

Voor iedereen die zich nog niet met het onderwerp kinderpaintball heeft beziggehouden, willen we hier vooraf de bijzondere kenmerken van deze paintballvariant toelichten. Tot een paar jaar geleden was het voor mensen onder de 18 jaar überhaupt niet mogelijk om paintball te spelen. Met de nieuwe Cal is daar inmiddels verandering in gekomen. 50 versnelling veranderd. De nieuwe apparatuur maakt gebruik van het veel kleinere kaliber 50 en heeft daardoor minder kogelenergie. Bij kinderpaintball is dit minder dan 0,5 joule en daarom worden de markers volgens de wet als speelgoed beschouwd en zijn er geen leeftijdsbeperkingen aan verbonden. Iedereen tussen de acht en zeventien jaar kan zich inschrijven als juniorspeler. De instapleeftijd van acht jaar vloeit voort uit de maat en de pasvorm van de beschermende kleding en is tevens een lagere leeftijdsgrens die door de organisator op eigen verantwoordelijkheid wordt vastgesteld. Het gaat tenslotte nog steeds om paintball. Bij Kids Paintball spelen meisjes en jongens overigens samen. Net als bij volwassen spelers is er bij paintball geen sprake van gendersegregatie.

Nu terug naar het eigenlijke toernooi…

Veel van de jeugdteams die vandaag deelnamen, kwamen uit een van de velden die al jaren het jeugdwerk in Duitsland promoten. Het paintballveld Uffenheim, een team van Paintball Battlefields in Hildesheim en het paintballveld Taunus namen deel. Zelfs een kinderteam van het Bundesliga-team Keulen Hurricanes maakte deel uit van het brede deelnemersveld. Een team uit Frankrijk had duidelijk de langste reis. Het juniorenteam Onyx, van het paintballveld in Veckring, maakte de extra lange reis om deel te kunnen nemen aan dit bijzondere evenement. Voor alle kinderen die nog geen team hadden, was er ter plaatse ook de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij een gemengd team. Er was dus echt voor ieder wat wils en niemand was veroordeeld om te kijken.

Qua organisatie en gameplay doet het kindertoernooi vrijwel niet onder voor de grotere paintballtoernooien. Er is een gereguleerd spelplan, een standaardset regels en een totaaltabel met de bijbehorende puntenverdeling om een winnaar te bepalen. Op het veld staan naast de spelers de marshals (scheidsrechters), die ervoor zorgen dat het toernooi soepel en eerlijk verloopt. Natuurlijk waren de officials op dit toernooi niet zo hard als het ging om het uitdelen van strafschoppen als je misschien gewend bent uit de Bundesliga, maar de kinderen moesten ook volgens duidelijke paintballtoernooiregels spelen. Speciaal voor het kindertoernooi werd het speelveld verkleind. Het spel werd vervolgens gespeeld in het "Hang the Flag" -formaat met een speeltijd van drie minuten per wedstrijd. Dit betekent dat je als team wint door de spelvlag naar de startbasis van de tegenstander te krijgen voordat de speeltijd om is. Het markeren van de tegenstanders in het spel maakt het uiteraard gemakkelijker en is inhoudelijk de leuke factor bij het paintballen. Toch wilden ze, vooral hier in de context van de jeugdsport, een duidelijk signaal afgeven en kozen ze voor een spelformat waarbij je theoretisch kon winnen zonder te schieten. Voor toernooiorganisator Stephan Steiner en zijn team van Paintball Base Solms was dit toernooi een lang gepland hartproject dat eindelijk kon worden vervuld. Iedereen die bij de implementatie ter plaatse betrokken was, was dienovereenkomstig gemotiveerd. Terwijl de kinderen 's ochtends vroeg hun paintballbroeken en truien aantrokken, stonden de vaders in de rij bij de verfbalie om de beste verf voor de kroost te halen. – Je wilde tenslotte winnen. Veel van de vaders zijn zelf oude toernooi-paintballers en weten wat belangrijk is bij de voorbereiding op een toernooi. De steun van de teams aan de zijlijn was dan ook goed. Een geweldige vader-zoon (of dochter) ervaring die zelden is gezien in paintball.

Toen het eindelijk op gang kwam na de verplichte teamcaptainsmeeting, waarin de marshals nog een laatste keer instructies gaven en de belangrijkste regels nog eens uitlegden, waren de kinderen nauwelijks meer te stoppen. “Zelfs bij de volwassenen zie je zelden zo’n energie vroeg in de ochtend op het veld. Iedereen was 100% gemotiveerd en speelde paintball alsof er geen morgen was. Hoewel sommige kinderen nog erg jong zijn, kun je al heel goed teamwerk en veel communicatie in het spel zien”, aldus Stephan Steiner, veteraan en toernooiorganisator van de Keulse Hurricane. De ervaren Bundesliga-speler zag ook goede benaderingen op het gebied van dekkingsgedrag en spelbegrip en voorspelde goede vooruitzichten voor het Duitse paintballtalent. Uiteindelijk hebben de kinderen hard gevochten voor elk punt, maar er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan, ervaringen opgedaan en niet in de laatste plaats veel gelachen. Alle kinderen hebben zich een dag prima vermaakt en lekker kunnen sporten. Uiteindelijk sleepten de squads van Paintball Battlefields Hildesheim, de Keulse Hurricanes en Team Onyx uit Frankrijk de drie winnaarstrofeeën in de wacht. Twee Hildesheim-teams wisten de eerste en tweede plaats veilig te stellen. Blijkbaar een goed adres voor jeugdwerk. De nakomelingen van de Keulse Hurricanes bevonden zich op de hielen van de Hildesheim-ploeg op de derde plaats. Maar ze moesten deze plek delen met de sterke Fransen, die op punten gelijk stonden. Maar ook de overige zes teams mogen niet met lege handen weggaan. Alle spelers ontvingen een medaille voor hun deelname. Trots dat ze erbij waren, lieten sommigen zelfs kleine tranen van vreugde vallen bij de prijsuitreiking, die de trotse ouders snel konden drogen.

Siegertabelle Kids Paintball Turnier Solms

Onze conclusie: Dit is precies wat nodig is als we paintball als sport willen doorgeven aan de volgende generatie. Deze jeugdtoernooien zijn niet alleen erg leuk voor de allerkleinsten, ze bieden ouders ook de mogelijkheid om samen met hun kinderen een nieuwe hobby te beleven.

Door de positieve reacties heeft de organisator overigens al weer een kindertoernooi voor het seizoen 2020 aangekondigd. We zijn erg benieuwd wat er tot die tijd gaat gebeuren met de nakomelingen van het paintballtoernooi. Wie zijn de sterren van morgen en welke teams en velden krijgen nog een juniorenteam op gang? Wij zullen u op de hoogte blijven houden.

Warteliste beitreten Wir werden Sie informieren, wenn das Produkt auf Lager ist. Bitte hinterlassen Sie unten Ihre gültige E-Mail-Adresse.