DE GROTE PRODUCTTEST: DE LUXE TM40
Sinds de verschijning van het eerste Luxe-markermodel in 2007 staat het merk DLX Luxe voor de absolute maatstaf op het gebied van hoogwaardige prestaties, design en prestige. Geen enkele andere paintballmarker combineert design en functie met zo'n cultstatus als de Luxe. GoG werkt al enkele jaren aan een opvolger om de Luxe marker-serie voort te zetten. Dit streven werd uiteraard ook vertraagd door Corona, maar vooral door de plotselinge en tragische dood van oud-medewerker en mede-ontwikkelaar van DLX Luxe, Tim Montressor. Hij hielp niet alleen bij de ontwikkeling van de nieuwe Luxe TM40 , maar gaf hem uiteindelijk ook zijn naam. We hadden de gelegenheid om het nieuwe Luxe-vlaggenschip onder de loep te nemen en in het artikel van vandaag willen we je laten zien naar welk meesterwerk van de productie van paintballmarkers je kunt uitkijken.
Al zo'n drie jaar is het stil rond DLX en hun high-end paintball marker, de Luxe. Daar waren verschillende redenen voor. Aan de ene kant natuurlijk de Coronacrisis, die niet alleen de hele industrie tot stilstand heeft gebracht, maar ook heeft geleid tot duurzame financiële en structurele veranderingen en dat zal ook zo blijven. Een andere beslissende en vooral zeer tragische factor in deze zaak was de onverwachte en plotselinge dood van de Amerikaanse Pro-speler en oude GoG / DLX Luxe-medewerker Tim Montressor. Hij overleed in juni 2020, waardoor er niet alleen een grote menselijke kloof ontstond, maar ook een vacuüm ontstond in het ontwikkelingsteam rond de nieuwe Luxe. Nadat het Luxe-ontwikkelteam zich weer had verzameld, ontstond er relatief snel een consensus dat Tim geëerd en herinnerd moest worden met de nieuwe Luxe. Het was dus niet meer dan logisch dat de nieuwe Luxe zijn afkorting en spelersnummer zou dragen. De TM40.
Nu we eerst het zeer ontroerende achtergrondverhaal van deze nieuwe marker hebben belicht, komen we nu eindelijk bij de producttest van vandaag. We hebben de TM40 in handen gekregen voordat deze werd gelanceerd en hebben hem voor u getest. Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende: het uiterlijk van de marker. Het eerste wat hier opvalt is dat je er eigenlijk niet zoveel van merkt… Visueel is de TM40 heel dicht bij het vorige model gebleven. Het tijdloze en zeer minimalistische freeswerk van de Luxe X body was erg populair bij de spelers over de hele linie en er was dus blijkbaar geen reden voor de fabrikant om iets te veranderen. Spelers die willen dat een nieuw wapen duidelijk als zodanig herkenbaar is, kunnen hier wellicht last van hebben, maar persoonlijk vonden wij het uiterlijk van de Luxe X al erg mooi. Daarom houden we ook van het uiterlijk van de TM40.
Ook op het gebied van de markerbody zijn er geen grote wijzigingen aan de TM40 aangebracht. De oogafdekking, de voorste handgreep, de ASA en de voorste regelaar, inclusief de interne werking, komen één op één overeen met het vorige model. Uiterlijke wijzigingen zijn alleen op het gebied van de grippanelen aangebracht. Ze hebben een iets ergonomischer vorm dan hun voorgangers en bieden nog meer bescherming tegen het binnendringen van water, omdat ze beter aansluiten op het handvat. Uiteraard zijn de nieuwe handgreepweegschalen weer gereedschapsloos en zonder gereedschap te verwijderen. Aan de buitenkant is alleen de Trigger Guard veranderd. Dit is ronder geworden en gaat nu optisch veel zachter over in het gehele bodydesign van de Luxe. De echte verschillen tussen de Luxe X en de nieuwe Luxe TM40 worden pas duidelijk als je binnenin kijkt. Na het verwijderen van de hendel, die hetzelfde werkt als bij de Luxe X, kom je bij de solenoïde. Hier werd het reeds bekende quick release-systeem van de Shocker AMP geïnstalleerd. De magneet kan nu ook zonder gereedschap worden gescheiden of verwijderd. Qua onderhoudsgemak loopt de Luxe X jaren voor op de concurrentie.
De gereedschapsloos verwijderbare solenoïde is een belangrijke factor bij de mogelijke mechanische conversies van de TM40. Het is de eerste Luxe die desgewenst ook tot een puur mechanische marker kan worden gemaakt. Dit betekent dat je eindelijk Luxe kunt spelen in ouderwetse mechanische toernooien volgens de regels. Als u de eerste bent die denkt: "Waar heb ik dat voor nodig?", moeten we u vertellen dat de Amerikaanse markt doorgaans drie tot vijf jaar voorsprong heeft op onze markt hier in Duitsland. In de VS wordt sinds enkele jaren weer het zogenaamde mechanische paintball gespeeld. Het pad van de scène gaat een beetje ver terug naar het begin, toen markers nog geen 20 tot 30 schoten per seconde konden afvuren, maar je paintballs om je oren schoot met mechanisch getriggerde drie tot zeven BPS. Veel oudere spelers, maar ook de jongere generatie juichen deze stap toe en vinden het spel veel relaxter en daardoor interessanter. Het is momenteel nog de vraag of de mechanische trend ook in Duitsland en Europa de overhand zal krijgen, maar ook hier in dit land zien we steeds meer mechanische toernooien. Misschien is het allemaal slechts een kwestie van tijd. De juiste markers zouden dan zeker beschikbaar zijn.
Wat visueel nauwelijks waarneembaar is, maar wel goed voelbaar, is een klein randje in het bovenste, binnenste lichaam waar de bout in zit. De fabrikant heeft materiaal in de behuizing verwijderd en zo de volumekamer rond de bout nog iets verder vergroot. Meer volume betekent minder werkdruk en dus een zachtere werking van de marker. De prestatieschroef is dus weer gedraaid en de prestatiegegevens van de Luxe zijn verder verbeterd. In cijfers uitgedrukt spreekt de fabrikant over een werkdruk die met ca. 10 PSI is verlaagd, wat overeenkomt met ca. 0,65 bar minder druk. Dat klinkt in eerste instantie misschien niet zo veel, maar in een hoogwaardige paintballmarker zijn het werelden.
Als laatste willen we het hebben over de bout van de TM40. Visueel is ook dit weinig veranderd ten opzichte van de vorige versie. Bij nadere inspectie valt echter een gat op aan de zijkant van het bouthuis, onder de scharnierende eindkap. Dit is een zogenaamde QEV (Quick-Exhaust-Valve), d.w.z. een snelle uitlaatklep. Bij de normale TM40 als toernooiversie heeft dit geen functie. De QEV wordt alleen gebruikt bij het ombouwen naar de mechanische werking van de marker. Binnenin de bout zijn ook enkele kleine wijzigingen aangebracht aan de luchtkanalen en het frezen van de componenten. Ook hier zou wat extra volume kunnen worden gewonnen en tegelijkertijd gewicht kunnen worden bespaard door materiaal te verwijderen.
Onze conclusie over de nieuwe Luxe TM40 is zeker positief, want het nieuwe model is een innovatieve doorontwikkeling die zowel qua gewicht als prestaties veel te bieden heeft en superieur is aan zijn voorganger. De focus van de innovatie bij de TM40 ligt duidelijk op de mogelijke ombouw van de Luxe van een elektrische pneumatische naar een mechanische marker. Omdat deze functie in dit land echter lang niet zo populair is als in de VS en het perspectief voor een zich ontwikkelende mechanische scene vandaag de dag niet echt gegeven is, kunnen we er op dit moment niet al te blij mee zijn, omdat het absolute voordeel simpelweg missend. Maar feit is dat de Luxe TM40 absoluut een volwassen en waardige opvolger is van de Luxe X en nog een stapje verder gaat qua kracht en prestaties.
Als je een luxe speler bent en nog meer kracht en prestaties wilt, of als je een fan bent van de mechanische trend, moet je zeker een van de nieuwe TM40-modellen pakken. Maar als u de mechanische upgrade niet per se op prijs stelt en zelden lucht- of prestatieproblemen heeft gehad met uw Luxe X, hoeft u deze keer niet per se de sprong naar het nieuwe model te maken. Uiteindelijk is deze beslissing natuurlijk aan elke speler. Wat betreft onze producttest voor de nieuwe Luxe TM40. Wij wensen alle Luxe spelers veel plezier met het nieuwe model.
U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Klaviyo. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.
Meer informatie