KOSTENLOSER Versand innerhalb Deutschlands ab 100€
Verlanglijst Account Winkelwagen
Paintball_Sports_Paintball_Onlineshop
 
DE GROTE VELDCHECK – DE PAINTBALL FABRIK MONTABAUR
maandag januari 18, 2021

In 2021 zetten wij onze Spielfeldcheck-artikelenreeks voort. In ieder nummer bezoeken wij voor u een perceel en maken een gedetailleerd rapport waarin wij u informeren over de belangrijkste gegevens van het perceel en de bijzonderheden van de afzonderlijke faciliteiten. Deze keer gingen we naar een van de grootste faciliteiten van Duitsland, de PaintballFabrik inMontabaur bij Koblenz.

Voor de veldcontrole van vandaag hebben we een lange reis gemaakt. Vanuit het noorden van Hannover ging het ver naar Koblenz. Daar vind je de PaintballFabrik Montabaur op een totale oppervlakte van maar liefst 197.000 vierkante meter. Met bijna 20 hectare speelruimte is deze faciliteit veruit een van de grootste in Duitsland. De naam PaintballFabrik kent een lange traditie, want dit speelveld is niet de eerste "PaintballFabrik". De naam ontstond oorspronkelijk in 1999 en stond nog steeds op de gevel van een overdekt speelveld in Hattersheim am Main, nabij Frankfurt. Maar toen al was de paintballfabriek al iets bijzonders, omdat het een van de eerste indoorfaciliteiten ooit was. Destijds waren er in Duitsland hooguit een handvol van dergelijke paintballvelden. De naam PaintballFabrik werd tijdens talloze tussenstops op andere locaties voortgezet, totdat in 2010 uiteindelijk de nieuwe PaintballFabrik werd geopend op de grote locatie in Montabaur, waar hij jaar na jaar duizenden paintballspelers inspireert.

De PaintballFabrik is meer dan alleen paintball – veel meer! Naast de gebruikelijke paintballspellen in het weekend vinden er ter plaatse tal van grote evenementen plaats, zoals grote games en andere evenementen. Daarnaast wordt er in Montabaur al enkele jaren veel airsoft gespeeld. Omdat er over het algemeen maar heel weinig professionele airsoftsystemen zijn en de oppervlakte van het systeem goed is, heeft het exploitatieteam enige tijd geleden besloten om deze sport ook een lobby en een thuis te bieden op het terrein van PaintballFactory. Op een apart terrein naast de paintball, met eigen parkeerplaats en balie, komen in het weekend honderden airsofters samen om hun 6mm bioballen ongevuld te schieten. Door dit complementaire gebruik ontstaan synergieën en wordt de locatie in de regio nog aantrekkelijker en vooral competitiever. Maar als het om marketing gaat, hoeft het team van PaintballFabrik zich sowieso niet te verstoppen. Zo waren ze in 2015 en 2016 de enige exposant uit de paintballscene op de wereldberoemde vakbeurs GAMESCOM en legden ze contact tussen virtuele action-sportvrienden en fans van real-action paintball en airsoft. Een interessante mix die momenteel zeer zeldzaam is in de Duitse paintballscene. Maar zeker een toekomstgericht basisidee. We ontmoetten de eigenaar van de PaintballFabrik Christoph Hoffmann ter plaatse om met hem over zijn systeem te praten. Chris is bij velen van jullie misschien ook bekend als de CEO van Massive Entertainment. ME is al meer dan tien jaar een van de toonaangevende paintballaanbieders in Duitsland. Terwijl zijn partner Holger Ronecker samen met oud-medewerker en paintball-watch rock Marcel Schickler de online shop en winkelverkoop verzorgt, is Christoph of Chris, zoals de meesten hem noemen, de drijvende kracht op het veld en brengt hij het grootste deel van zijn dag door met de dagelijkse gang van zaken daar.

PBS: Chris, vertel ons alsjeblieft in een paar korte zinnen wat PaintballFactory is en waar spelers naar uit kunnen kijken.

CHRIS: We zijn hier op het terrein van het voormalige munitiedepot van de Bundeswehr “Rosengarten” op de “Denzerheide”. Onze faciliteit biedt alles wat u mag verwachten van een modern buitenspeelveld in een avontuurlijk bos. We hebben diverse themaspeelvelden, veel ruimte in het spelersgedeelte, 300 bar luchttoevoer, keuze uit verschillende kwaliteitsniveaus paintballs en alles wat u verder van een goede paintballfaciliteit mag verwachten. Wij zijn bijzonder trots op onze zeer betrokken bemanning. Ons team zorgt ervoor dat de spellen ter plaatse soepel verlopen en dat iedereen zich op zijn gemak voelt. De ontspannen en vriendelijke interactie tussen spelers en crew is wat onze faciliteit uiteindelijk zo speciaal maakt. Je voelt je hier als speler echt thuis en kunt gewoon lol maken met je vrienden. We hebben zelfs onze eigen "ME Paketshop" opgezet. Spelers kunnen doordeweeks eenvoudig hun nieuwe uitrusting bestellen in onze onlineshop en wij bezorgen deze vervolgens gratis op tijd voor het weekend op het veld. Ze hoeven niet weg te rijden, hebben zeer korte levertijden en kunnen de volgende keer dat ze het veld bezoeken in het weekend in hun nieuwe uitrusting spelen.

PBS: Dat klinkt als een heel interessante investering. Bedankt voor al deze informatie. Vertel me Chris, 2020 was geen gemakkelijk jaar voor sportvelden. Hoe was het met je?

CHRIS: Ja, 2020 was inderdaad moeilijk. Covid-19, de beperkingen en twee lockdowns, waaronder een exploitatieverbod zoals bij alle velden in Duitsland, waren het dominante onderwerp in 2020. Eerlijk gezegd was het een echte achtbaanrit, waarbij we heen en weer werden geslingerd tussen nieuwe deelnemersrecords in de zomer, na de eerste lockdown en hele moeilijke tijden toen de faciliteit volledig gesloten was, zoals in maart en april en vanaf november. Zeker geen gemakkelijk jaar. Maar we hebben nog steeds een goed humeur. Als buitenactiviteit in het bos met veel ruimte hebben wij er alle vertrouwen in dat wij onze gasten komend jaar 2021 een goed en altijd gedegen aanbod kunnen bieden. Het maakt niet uit of het een vrijgezellenfeest, magfed speler of voor de normale hobby- en vrijetijdsgamer is; wij gaan er weer alles aan doen om u een geweldige paintballervaring te bezorgen.

PBS: Paintball is niet het enige dat je doet, toch? We hebben al gehoord dat hier ook airsoft gespeeld wordt. Maar wat is er nog meer?

CHRIS: Er zijn nog wat spullen. Naast de paintballworkshop en de Area-M voor airsoft zijn live rollenspellen (LARP) net zo goed een werkterrein als filmwerk, mountainbikeraces, langlaufloipes, zombie-horrorevenementen en nog veel meer voor waarvoor zo’n bijzondere locatie overigens nuttig is. Bij ons wordt het nooit saai en kun je veel beleven.

PBS: Dus meer een actie- en entertainmentpretpark dan alleen een paintball- en airsoftveld – begrijpen we dat goed? Wat zijn de kleine en grote uitdagingen bij het exploiteren van een faciliteit als deze?

CHRIS: Dat zijn er nogal wat. Een project van deze omvang heeft zijn eigen problemen die moeten worden opgelost. Het aantal parkeerplaatsen is bijvoorbeeld beperkt en het is een waterbeschermingsgebied. Daarnaast missen we hier de aansluitingen voor water en riolering, maar ook naar telefoon- en internetlijnen zul je tevergeefs zoeken. Zo krijgen wij onze elektriciteit via een 2,5 km lange Mittellandlijn van een transformatiestation! De voorziening heeft hier een eigen uitgang vanaf de hoofdweg, maar geen brievenbus! Het garanderen van de bouw, uitbreiding en exploitatie is een logistieke uitdaging; duizenden bomen moeten verzorgd worden, eikenprocessierupsen worden in het juiste seizoen opgezocht en vernietigd voordat ze te dicht bij de gasten komen. Veel autoriteiten hebben speciale behoeften, eisen en wensen waar we allemaal rekening mee moeten houden bij het aanbrengen van wijzigingen in het systeem, maar ook tijdens de exploitatie. Het onderhoud van een dergelijk groot systeem is doorgaans zeer tijdrovend en duur. Naast de natuur, dat wil zeggen bladeren, takken, struiken, dieren en het weer, moeten ook de erfenissen van onze bezoekers worden verwijderd om een goede balans tussen omgeving en bedrijf te blijven behouden.

PBS: Wauw, dat klinkt als een gigantische taak. Hoe slaag je er met al dit werk eigenlijk in om tegelijkertijd het bedrijf verder te ontwikkelen? Mogen we u op dit punt ook vragen welke veranderingen en innovaties u voor het komende jaar heeft gepland?

CHRIS: Nu de winter midden in de tweede lockdown zit en er geen actueel perspectief is over wanneer deze zal eindigen, is het moeilijk om betrouwbare aankondigingen te doen. Wat wel zeker is, is dat we momenteel bezig zijn met het renoveren van de paintballvelden of het afbreken ervan, zodat we ze helemaal opnieuw kunnen opbouwen. Vrijwel alle systemen worden gemoderniseerd en uitgebreid, nieuw ‘speelgoed’ wordt aangeschaft en oud wordt gerepareerd. We maken gewoon het beste van de huidige situatie. Het kan ook gunstig zijn voor het behoud van een gebouw als u even de tijd heeft om op adem te komen, te ontspannen en te moderniseren. KLASSIEK paintball, d.w.z. mechanisch spel in competitie, en MagFed zijn voor ons belangrijke onderwerpen, die steeds meer bezoekers inspireren. De komende tijd zullen wij ons meer op deze onderwerpen richten. In de periode van zomer tot herfst 2021 plannen we ook het German Open Classic-toernooi met internationale teams. Het wordt een ouderwets Woodland-toernooi, met de regels die paintball zo'n 20 jaar geleden geweldig maakten! Er zijn ook MagFed-gameseries, er zullen weer kleurgevechten zijn, het is een groot spel over alle velden met missies en wat andere inhoud. In de omgeving van de faciliteit zijn we momenteel van plan om meer schijnwerpers te installeren, meer accommodatiemogelijkheden te creëren en meer zomerse buitenfeesten voor het zomerseizoen. We hebben grote plannen. Daarom kan het soms gebeuren dat individuele elementen worden verwaarloosd, maar dat uitstel niet wordt geannuleerd en dat de dag maar 24 uur heeft. Ons verzoek aan alle spelers is: blijf ons trouw, dan zul je regelmatig innovaties en verbeteringen ervaren.

PBS: Een grote belofte. Ook vinden wij het belangrijk dat veldoperatoren tegenwoordig inspelen op de wensen van de spelers en samen met hen de systemen uitbreiden en moderniseren. Dit is de enige manier waarop de sport op de lange termijn kan groeien en ontwikkelen. We willen Chris en de hele crew van PaintballFabrik Montabaur bedanken voor deze geweldige dag met veel interessante inzichten achter de schermen van een van de grootste paintballfaciliteiten in Duitsland. Het veld is zeker een reis waard. Wij wensen alle bezoekers veel plezier ter plaatse. Alle verdere informatie, inclusief de huidige situatie, vindt u op de homepage.

Warteliste beitreten Wir werden Sie informieren, wenn das Produkt auf Lager ist. Bitte hinterlassen Sie unten Ihre gültige E-Mail-Adresse.