Laten we beginnen met wat waarschijnlijk de meest gestelde vraag is die we van nieuwkomers krijgen. – "Welke paintballmarker is de beste?". Als ervaren handelaar kunnen wij hier geen algemeen antwoord op geven. De reden is niet dat we niet weten wat de individuele markermodellen aan functies en bijzonderheden hebben, maar eenvoudigweg dat deze vraag niet in het algemeen kan worden beantwoord.
Eigenlijk zou de juiste vraag moeten zijn: " Welke paintball marker is het beste VOOR MIJ?" – Omdat elke speler, elke speelstijl en elke spelsituatie anders is.
Wij willen u als nieuwkomer graag een beetje helpen en laten zien hoe u paintballuitrusting het beste kunt samenstellen voor uw persoonlijke behoeften.
Laten we beginnen met de daadwerkelijke gameplay. – Ben je meer een toernooispeler en hou je van supair en speedball, of wil je in camouflage door het bos kruipen en scenario-paintball spelen? – Als dat laatste meer uw voorkeur heeft, dan moet u zich nog afvragen of u waarde hecht aan een realistisch uiterlijk met uw paintballmarker, of dat de focus op prestaties en prestaties moet liggen. Als u deze vragen zelf kunt beantwoorden, wordt de selectie beperkt tot enkele zeer specifieke markermodellen en kunt u veel gemakkelijker het juiste model vinden.
Nu je weet welk type paintballer je bent of wilt worden, is het tijd om de juiste marker te kiezen.
Aspirant-paintballers voor toernooien zouden een licht markermodel moeten waarderen. Onnodige aanbouwdelen of grote, omvangrijke modellen moeten worden verhuurd. De marker dient elektropneumatisch te zijn en indien mogelijk enkele basiseigenschappen te hebben zoals laserogen (sensoren voor baldetectie), een klemvoeding, een ASA (luchtaansluiting op de markerhandgreep) met aan/uit en een dubbele trekker (2 -vingertrekker). – Als u niet precies weet wat dat is, vraag het dan aan de verkoper in de dichtstbijzijnde paintballwinkel. Het zou hier helaas te ver gaan om alle details uit te leggen.
Bosspelers hebben daarentegen een robuust werkinstrument nodig. De marker wordt aanzienlijk meer benadrukt op actievelden. Wat je vooraf ook duidelijk moet maken, is of je puur Woodland wilt spelen of de meer speciale MagFed-variant, waarbij de magazijncapaciteit van de marker beperkt is. Het is voor ons echter ook erg moeilijk om hier een duidelijke aanbeveling te doen, er zijn simpelweg te veel goede paintball-markermodellen die ook nog eens heel verschillend zijn en er bijna allemaal cool uitzien. Het beste kun je dit doen op basis van je optische voorkeuren en uiteraard op basis van de technische kerngegevens en bediening, want het moet gewoon passen.
Het volgende dat we moeten doen is de luchttoevoer, want zonder dit werkt zelfs het duurste high-end verfzwaard niet. Iedereen die ooit apparatuur op een speelveld heeft geleend, kent waarschijnlijk de in de handel verkrijgbare aluminium flessen van 200 bar. Met een aanschafprijs van rond de 50 euro zijn deze niet alleen goedkoop, maar ook zeer robuust. Ze hebben echter maar een inhoud van 0,8 liter bij een vuldruk van 200 bar. Meestal raakt uw marker na zo'n 400 tot 500 schoten buiten adem en moet u het veld verlaten om frisse lucht te halen.
Voor toernooispelers is dit na een kort rekenvoorbeeld al voorbij vóór de aankoop, want lucht voor 500 ronden in de fles, met een M800-formaat (800 ronden munitie per speler/ronde is de toernooistandaard vanaf 2020 in de DPL) , heeft weinig zin. Om niet steeds met restmunitie maar zonder lucht in de deksel te eindigen, is een grotere fles nodig.
Wij adviseren een 300 bar composietsysteem met een vulvolume van 1,1 liter. Dit standaardformaat is het meest voorkomende formaat in het assortiment flessen van 300 bar en is verkrijgbaar bij verschillende merken en detailhandelaren. Hoewel de prijs in de range van ca. 150 tot 250 euro ligt, kun je met één oplaadbeurt ook tot 1.800 kogels afvuren. – Uiteraard afhankelijk van het markeringsmodel.
Als Woodland-speler is de voorbeeldberekening eveneens eenvoudig. – Bedenk eerst hoeveel munitie je gemiddeld per ronde meeneemt. Als je met een kleine 2-pod battlepack en standaard hopper speelt, is een goedkoop aluminium HP-systeem met 200 bar voldoende, maar als je grote games speelt, of voor elke ronde je hele vest en alle andere zakken met munitie propt, dan is de lucht Ook hiervoor zou het aanbod voldoende moeten zijn. Ook hier geldt de vuistregel: als je meer dan 500 schoten per ronde afvuurt, heb je een 300 bar-systeem nodig!
Even terzijde: voor de echte waaghalzen en machinegeweren zijn er HP-flessen tot 2 liter groot. Hierdoor zijn 2.500 tot 3.000 shots per vulling geen probleem en zijn ook 24-uurs evenementen geen obstakel. Maar voordat je iets koopt, stel jezelf altijd de vraag: “Heb ik dit enorme ding uiteindelijk echt nodig?”. Eventueel is één maat kleiner voldoende. – Dat bespaart geld en is ook niet zo omvangrijk.
Nu de luchttoevoer is opgehelderd, zorgen we ervoor dat er voldoende munitie in de marker komt. Over het algemeen geldt bij het kopen van een paintball-hopper de regel: de markering geeft aan wat voor soort hopper je nodig hebt. In een notendop betekent dit niets anders dan dat je de snelheid van de lader moet aanpassen aan de mogelijkheden van de marker. Mechanische markers, zoals de huuruitrusting op het veld, of goedkope modellen in de orde van 100-200 euro kunnen door hun triggermechanisme sowieso maar maximaal 4-5 ballen per seconde afschieten. Elke schudhopper (die koop je voor zo'n 5 tot 10 euro), of ook wel zwaartekrachthopper genoemd, kan dit met gemak. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen en hinderlijk vastlopen van paintballs in de lader wilt voorkomen, kunt u speciale modellen met dubbele bodem gebruiken (bijvoorbeeld Proto Primo Loader). Deze zijn meestal verkrijgbaar voor 15 tot 20 euro.
Maar als de marker sneller schiet, ziet het er heel anders uit, want wat heb je aan de snelste high-end marker met potentieel voor 35 schoten per seconde (ja, dat bestaat!), als ik er aan het einde van de film een shaker-hopper op zet slechts 3-4 ballen rollen per seconde uit. De beste paintball-e-hoppers kunnen nu theoretisch tot 40 ballen per seconde naar de marker transporteren. Het is echter twijfelachtig of dit nodig is. – Omdat het toernooibereik de maximale cadans sowieso beperkt tot 10,5 bps (ballen per seconde), zal elke fatsoenlijke e-loader doorgaans voldoende zijn als toernooimarker. Bij het kopen moet u echter op een aantal zaken letten.
E-loaders koop je in de prijsklasse van zo’n 50 tot 250 euro. De beste prijs-kwaliteitverhouding vind je ergens in het midden. De goedkope modellen hebben meestal een peddel in het midden van de munitiekamer en roeren de verf min of meer zodat deze niet blijft plakken. De betere modellen vanaf 80-100 euro duwen de paintballs daarentegen correct in de marker door de paintballs met een soort vijzel vast te pakken en naar voren te duwen. Dit principe zet zich voort tot het bereik van de 250 euro hopper. Het verschil in de hogere prijsklassen ligt in de veelheid aan extra functies en features van de afzonderlijke fabrikanten. Of het nu gaat om speedfeeds voor sneller herladen, batterijbesparende elektronica, nog meer transportsnelheid of gewoon een moderner, aantrekkelijker en stabieler ontwerp.
Op dit punt willen we graag een standpunt innemen voor de Dye LT-R- en Virtue Spire IR-modellen voor alle beginners. Beide modellen zijn verkrijgbaar voor ongeveer 100 euro en bevinden zich daarmee in het onderste derde deel. Spelers die niet meteen de Bundesliga in willen, zullen veel plezier beleven aan deze twee solide basismodellen en kunnen er nog jaren mee vooruit. Welke marker hij uiteindelijk ook gebruikt.
Ten slotte willen we kort ingaan op het onderwerp paintballmaskers. Het paintballmasker is een van de belangrijkste uitrustingsstukken. Het is niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid en bescherming van het gezicht, maar het is ook een van de meest en langst gedragen items. Net als een paar schoenen die je 's ochtends aantrekt en 's avonds uittrekt, is het paintballmasker het eerste dat je aantrekt voordat je het veld betreedt en het laatste dat je uittrekt. Markers, Battlepack etc. kunnen tijdens het spel allemaal even opzij worden gelegd. Maar dit masker blijft op het hoofd. Je moet er goed mee kunnen zien, je moet goed kunnen ademen en hij mag niet knellen, maar ook niet te los zitten. Last but not least moet het visueel aantrekkelijk zijn en een gevoel van veiligheid uitstralen. – Heel veel wat zo'n masker uiteindelijk zou moeten doen.
Uiteraard hebben paintballmaskers ook alles, van heel goedkoop tot heel duur. Maar als u bij het kopen een paar eenvoudige principes volgt, kunt u het beste model voor u vinden tegen de beste prijs. Wij geven u daarom graag de volgende aankoopinstructies. Laten we beginnen met de belangrijkste regel. – Ga ALTIJD naar een plaatselijke winkel om een masker te kopen en zoek daar een bekwame verkoper. Iedereen die ooit schoenen heeft gekocht, online of in een winkel, weet welke problemen er anders kunnen ontstaan 😉
Begin met het goedkoopste model (we willen niet te veel betalen) en werk vervolgens op basis van de volgende punten op naar jouw droommasker.
Deze heeft 2 aparte glaslagen en beslaat (bijna) niet. Optimaal zicht in het spel is belangrijk.
Het is belangrijk hoe het masker op uw hoofd zit. Je moet je er op je gemak bij voelen. Optica zou op de tweede plaats moeten komen. Vindt u draagcomfort en optiek gecombineerd in één masker, uiteraard zonder grote compromissen te hoeven sluiten, kies dan voor dit model.
Daarom hebben we momenteel een overzicht van het assortiment van de winkelier en hebben we alle maskers uitgesloten van onze aankoopbeslissing die geen thermisch glas hebben en die niet comfortabel zitten of die ons optisch in ieder geval niet aanspreken. – We zijn al een grote stap verder. Nu voor de details.
Moderne paintballmaskers hebben een glas met een snelsluiting dat meestal in minder dan een minuut kan worden verwisseld. Dit is belangrijk omdat het niet alleen sneller is, maar soms ook gewoon vereist is door het spel. Maskers met snelwisselsysteem zijn nu ook verkrijgbaar in de prijsklasse onder de 50 euro. Heeft u een mondkapje dat niet over een dergelijk systeem beschikt, maar wilt u dit wel absoluut hebben, dan is dit geen absolute no-go, slechts een tip van ons.
Welke technische kenmerken heeft het door mij gekozen model en rechtvaardigt dit de prijs? – Waarom kost een vrijwel identiek masker ineens 50 of zelfs 100 euro meer dan het andere. Er zijn kleine maar subtiele verschillen die opgemerkt moeten worden. Laat de verkoper u de bijzonderheden van de afzonderlijke modellen gedetailleerd uitleggen en beslis vervolgens volgens het motto "Ik heb het absoluut nodig" – "Ik heb het niet echt nodig" en "Ik heb het niet per se nodig, maar ik wil het". Uiteindelijk vindt u het juiste prijsniveau voor u.
Onze tip: geef wat meer uit aan het masker, het is uiteindelijk de moeite waard. Draagcomfort, snelle lenswissels, een flexibel frame, de spiegellens of het geïntegreerde zonnescherm voor games in de regen en fel zonlicht zijn kleine features die het leven gemakkelijker maken en de game-ervaring verbeteren. Hier kan een extra investering van 10 tot 20 euro een verschil maken.
Welk apparaat je ook eerst wilt kopen, uiteindelijk zijn het natuurlijk altijd persoonlijke voorkeuren die beslissen. Dit bericht is uitsluitend bedoeld om u te helpen. Als je nog steeds niet hebt besloten, kun je dit bericht misschien in je achterhoofd houden en gewoon naar de dichtstbijzijnde paintballwinkel gaan. Daar vraag je het aan een ervaren verkoper en krijg je altijd een paar verschillende modellen die overeenkomen met je eigen speelstijl te zien en deze ook fysiek in de hand te nemen. Wij wensen u in ieder geval veel plezier bij het kopen van uw eerste paintballuitrusting en hopen dat het nu in ieder geval iets gemakkelijker voor u wordt om het juiste product te selecteren en dure miskopen te voorkomen.