KOSTENLOSER Versand innerhalb Deutschlands ab 100€
Verlanglijst Account Winkelwagen
Paintball_Sports_Paintball_Onlineshop
 
Alles over de Taginn ML-36 paintball en airsoft granaatwerper
woensdag oktober 21, 2020

DE GROTE PRODUCTTEST – TAGINN PROML-36 lanceerinrichting

Welkom bij een nieuwe producttest. Deze keer gaat onze post over het iets grovere kaliber op het veld, namelijk de ML-36 granaatwerpermodellen van Taginn. In het volgende artikel ontdek je wat je met dit goede stuk kunt doen, welke verschillende soorten munitie er zijn en waarom je zoiets zeker in je eigen gelederen moet hebben in een MagFed- of scenariospel. Wij wensen alle Grenadiers daar veel leesplezier.

Omdat er momenteel zeer weinig nieuwe releases zijn op het gebied van normale paintballmarkermodellen, en omdat we heel vaak werden gevraagd naar de Taginn ML-36 granaatwerper, willen we deze uitgave graag wijden aan het betreffende model.

De ML-36 is de eerste en enige granaatwerper voor gebruik in paintball- en airsoftsporten met een eigen draagraket. Met andere woorden, de ML-36 vuurt de granaten zelf af zonder dat er hulzen of patronen met drijflading in hoeven te worden geplaatst, zoals het geval is bij andere granaatwerpermodellen of bazooka's. Dit wordt mogelijk gemaakt door een uniek klepsysteem dat werkt als een semi-automatische paintballmarker. – Net iets groter en met meer uitstraling!

De Taginn ML-36 wordt in de basisversie gebruikt met een standaard 12g Co2-capsule. Afhankelijk van de buitentemperatuur is dit voldoende voor ca. 8-10 opnames. Op het eerste gezicht klinkt dat niet veel, maar je moet niet vergeten dat de projectielen met een diameter van 36mm en een lengte van ca. 80mm allesbehalve klein zijn en dus meer energie nodig hebben om op grote afstand afgevuurd te worden. De 12g Co2-capsule is zeer discreet verpakt in de behuizing van het vizier. Als je voor het schieten het vizier omhoog klapt om te richten, doorboor je bij deze beweging automatisch de capsule en is de granaatwerper klaar voor gebruik.

Door op de laad- of uitwerpknop aan de linkerkant van de behuizing, direct voor de triggereenheid, te drukken, springt de loop naar links open. In de lanceerbuis zijn de treinen en velden duidelijk te zien. Deze zorgen ervoor dat de afgevuurde granaten tijdens de vlucht om hun eigen as draaien en zo stabieler en nauwkeuriger vliegen. – Een projectiel dat om zijn lengteas draait, kan tijdens de vlucht niet zo gemakkelijk omrollen. De treinen en velden zijn dan ook een belangrijk onderdeel en de reden waarom de Taginn ML-36 op lange afstanden nog steeds nauwkeurig inzetbaar is. De leiding is dus nu open. Nu kun je het projectiel van je keuze in de granaatwerper laden. Belangrijk hierbij is dat de projectielen eerst moeten worden voorzien van een huls, de zogenaamde "case". Ze zorgen voor een optimale pasvorm in de loop en richten de druk van de klep doelgericht achter de kogel om een optimaal bereik mogelijk te maken. De aldus voorbereide huls kan nu eenvoudig in de buis worden geschoven en deze kan vervolgens met lichte druk weer worden gesloten. Nu is de granaatwerper klaar voor gebruik en kun je op zoek gaan naar een doelwit. De ML-36 wordt geactiveerd via een normale trigger, praktisch zoals een normale paintballmarker.

Het effectieve operationele bereik van de ML-36 bedraagt ongeveer 100-160 meter. Afhankelijk van de buitentemperatuur, het type projectiel en de hellingshoek wanneer deze wordt afgevuurd. Het grootste bereik heb je als je de granaten in een hoek van 45 graden afvuurt. Er zijn veel verschillende pyrotechnische projectielen om uit te kiezen als munitie. Omdat de Taginn ML-36 puur is ontwikkeld en goedgekeurd als lanceerinrichting voor Taginn's pyrotechnische projectielen, willen we ons op dit moment eerst beperken tot de meest voorkomende granaatmodellen. Verderop in de tekst geven wij u ook een overzicht van het complete munitieassortiment van de Taginn ML-36. Laten we beginnen met de klassieker, de zogenaamde Reaper-kogel. Reaper-projectielen zijn explosieve projectielen. Het is verkrijgbaar in twee versies. Eén keer met een zekering van 3,5 seconden en één keer met een zekering van 4,5 seconden. Het type zekering bepaalt hoe lang het duurt voordat het projectiel uit zichzelf ontploft nadat het is afgevuurd. Vervolgens hebben we wat de FATE-kogel wordt genoemd. Het heeft dezelfde eigenschappen als de Reaper-projectielen en explodeert ongeveer 4,5 seconden na de lancering. De FATE-kogel heeft echter een geïntegreerde tweede trigger. Als je ermee op een hard oppervlak schiet, zoals een huismuur of een voertuig, ontploffen deze granaten bij een botsing.

Het derde pyrotechnische projectiel is het VELUM-projectiel. Velum is een rookbom die met behulp van de ML-36 over een lange afstand direct voor de voeten of in hun posities kan worden afgevuurd. Een geweldige functie die je eigen terugtocht kan dekken, maar ook de tegenstander tijdens de aanval kan misleiden en verwarren. De Velum-kogel is nog steeds een van de meest populaire. Als niet-pyrotechnische versie biedt de fabrikant ook de met poeder gevulde Paladin-projectielen aan. Ze kunnen worden gebruikt om voertuigen en bunkers te “bevechten” (markeren). Ook de Pecker Dummy Bullet om te oefenen. Overigens is hier onlangs een verder ontwikkelde MK2-versie gelanceerd. Niet alleen lijkt het op de andere kogels, het is ook nog eens fel oranje als trainingskogel. – Dit maakt het makkelijker om ze terug te vinden, omdat de dummy-projectielen herbruikbaar zijn. Last but not least is de Master-Key-Shot een soort jachtgeweermunitie voor de airsoftsector. Deze ronde is verpakt met 130 Airsoft BB's en werkt het beste op korte afstand en in kleine ruimtes als de ruimte beperkt is of als je meerdere doelen tegelijk wilt uitschakelen.

De basisversie als granaatwerper onder de loop kan worden bevestigd aan alle modellen met frontmantels die standaard 20 mm Weaver-rails hebben. Om dit te doen, wordt de granaatwerper eenvoudigweg op de voorste kijkrail onder de loop geklemd. Door de reeds beschreven interne gastoevoer zijn er geen extra aansluitingen of leidingen nodig. Het product is dus plug and play klaar voor gebruik. Houd je van wat ruiger, of zoek je een complete granaatwerper of granaatpistool, dan heb je de mogelijkheid om de ML-36 nog een keer te upgraden in combinatie met het zogenaamde standalone chassis. Het standalone chassis is een houder voor de ML-36 met een handvat en een verstelbare schoudersteun. De granaatwerper wordt eenvoudig op de chassissteun geplaatst en daar met twee schroeven vastgezet. Je beschikt al over een zelfstandig granaatpistool met schouderkolf dat je zelfstandig bij je kunt dragen of als tweede wapen om de pyrotechniek af te vuren.

Voor wie nog meer uit zijn ML-36 wil halen, lanceerde fabrikant Taginn vorig jaar de HPA-conversiekit, die het nu mogelijk maakt om de launcher met een grote HPA-tank te bedienen. Na installatie wordt de schoudersteun vervangen door een 0,2L HP-systeem. Hierdoor wordt de schietcapaciteit met ca. 250% vergroot, dat wil zeggen dat u na installatie 20-25 schoten kunt afvuren uit één vulling. Een welkome upgrade voor alle Heavygunners.

De kwestie van de prijs. – Helaas is de Taginn ML-36 granaatwerper geen echt koopje. Maar dat kan niet eens zo zijn, als je het materiaal, het ontwerp, de functie en de duurzaamheid nader bekijkt. Wat slechts weinigen weten, is dat de ML-36 een 1:1 gelicentieerde replica is van de originele Madritsch-granaatwerper, zoals deze in Oostenrijk wordt vervaardigd en ook door de legers daar en door tal van andere legers wereldwijd wordt gebruikt. De verwerking, maar ook het bereik en het kogeleffect zijn uniek op paintball-, airsoft- en trainingsgebied. Geen enkele andere fabrikant heeft momenteel een soortgelijk product op de markt.

Nu komen we bij het toepassingsgebied van de Taginn ML-36 granaatwerper. Als je je eerst zorgen maakt over de kosten, moet op dit punt worden gezegd dat het sowieso geen zin heeft om elke speler in je team uit te rusten met zo'n granaatwerper. Uiteindelijk zorgt een gezonde mix voor een krachtig team. Veel teams zijn daarom nu begonnen de kosten te delen en maximaal één of twee van deze modellen voor het hele team te creëren. Ook de kosten van de munitie worden gedeeld. Dat is volkomen logisch, want een team bestaat altijd uit meerdere karakters met verschillende taken. En wie zou er niet blij mee zijn om in de volgende game te kunnen vertrouwen op zwaar steunvuur van hun achterlijnjongens als ze plotseling vooraan worden omsingeld door de vijand en er geen andere hulp in zicht is? De ML-36 opent zelfs compleet nieuwe speel- en tactische mogelijkheden. Zonder zelfs maar binnen het bereik van de tegenstander te hoeven komen, kun je je eigen team betrouwbaar en veilig beschermen en ondersteunen met een hagel van granaten vanaf een afstand van meer dan 100 meter. Een interessante gimmick die het spel fundamenteel zou kunnen veranderen en in ieder geval nieuwe, tactische aspecten op het speelveld zal integreren. In MagFed-kringen zie je in ieder geval steeds meer van deze nieuwe granaatwerpers in gebruik op de speelvelden.

Dat was onze producttest van een heel ander type. We hopen dat je hem nog steeds leuk vond, ook al ging het vandaag niet over alledaagse paintballuitrusting. Maar goed, de markt verandert en nieuw speelgoed als dit heeft ook zijn plek in de scene gevonden.

In ieder geval wensen wij alle zware kanonniers en grenadiers in de velden veel plezier en succes met dit nieuwe product.

Warteliste beitreten Wir werden Sie informieren, wenn das Produkt auf Lager ist. Bitte hinterlassen Sie unten Ihre gültige E-Mail-Adresse.